Teleskové. 1. Úvod a nejstarší historie

 

O Telescích jsem se již zmiňoval v mnoha článcích, zatím většinou v rámci vyprávění o nějaké jiné říši. Obvykle ale hráli „uvnitř“ tak důležitou roli, že si samostatné vyprávění určitě zaslouží. Doposud jsem se podrobně věnoval jen jejich vlastním nejvýznamnějším říším: Ujgurskému kaganátu a Sejanto.  Pokusím se teď podat poněkud souvislejší výklad o jejich počátcích, ale i o dalších osudech jednotlivých kmenů.

Teleskové představovali ve starověku a raném středověku velmi významnou skupinu kočovných turkických kmenů. Bývali důležitou součástí některých říší, jak např. Žuan-žuanů nebo Turkutů, sami vytvořili zejména mocný kaganát Ujgurů. Jejich potomky, byť obvykle smíšenými s jinými skupinami bylo a je mnoho kmenů, známých od středověku po současnost. Potomky jsou i některé velmi malé národy Ruska, jak např. Telengité či Teleutové. Předky Telesků můžeme hledat v „barbarských“ kmenech, které původně obývaly severní oblasti dnešní Číny. Předpokládáme o nich, že byli asi součástí říše Hunů Siung-nu, s nimiž byli zřejmě částečně spřízněni. Tomu nasvědčuje i legenda, podle níž měl vládce Hunů dceru tak krásnou jako bohyně, že ji nechtěl dát nikomu z lidí za ženu. V noci ji však tajně navštěvoval vlk a z jejich spojení vzešli Teleskové.



Ve 3. století n. l. žili na severu Číny západně od Ordosu (území v ohybu Chuang-che). Číňany jsou označováni jako Di, Dili nebo Tele, vše je asi odvozeno od typických povozů s vysokými koly, na nichž přesouvali svůj majetek a obydlí ve stepi. Stejný význam má jejich pozdější jméno a název říše, přepisované jako Gao-gjuj nebo Gao-če a opět znamenající „vysoký povoz“.



V roce 338 n. l. byli podrobeni sien-pijským kmenem Tabgačů (Toba), kteří v té době úspěšně pronikali do severní Číny a nakonec ji ovládli. Zřejmě kvůli útlaku z jejich strany nakonec se Teleskové  raději odstěhovali na sever za Gobi a rozsídlili se na území mezi Džúngarskem a řekou Selengou. Císař Toba-Guj podnikl na konci 4. století velké tažení na sever, během něhož bojoval proti Žuan-žuanům, ale zároveň potrestal i Telesky, za nedovolený odchod z jeho říše. Mnoho jich zajal a získal velkou kořist. Kagan Žuan-žuanů Šelun byl sice Tabgači také zatlačen, situace ale využil právě k podrobení Telesků. Z té doby máme u nich doloženo jmény 12 rodů, které ale nelze nijak ztotožnit s konkrétními pozdějšími kmeny. Byli ale zřejmě dost početní, což znamenalo výrazné posílení Žuan-žuanů, kteří je využívali pro své další války a asi i dost vykořisťovali. Teleskové tudíž nebyli příliš loajálními poddanými a síla říše Žuan-žuanů do značné míry závisela právě na tom, do jaké míry Telesky ovládali.  Ti se také pokoušeli zasahovat do vnitřních záležitostí kaganátu. V roce 414 se jejich vůdce Čilicheu pokusil o spiknutí, které mělo dosadit na trůn Datana. Měl ale smůlu, protože se jeho žena stala milenkou stávajícího kagana Bulučena, který zaútočil s 8 000 jezdci. Obklíčený Čilicheu raději spáchal sebevraždu. Sám Bulučen byl ale poté Datanem poražen a zabit. Ani Datan ale nebyl schopen zabránit tomu, že se velká část Telesků podrobila Číně. Tabgači obratně využívají rozporů, střídavě s oběma národy válčí a zároveň je různě štvou proti sobě. Teleskové neviděli pro sebe žádný přínos z válek proti nim.

 

 

Komentáře

  1. Tohle bude zajímavé téma, budu sledovat. Dobrá je ta mapka pro představu a také se mi líbí pověst, jak Teleskové "vznikli". Jen ta jména jsou na zapamatování těžká, to by se tím musel člověk zabývat. ☺

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy