Epocha 5 barbarských kmenů v Číně

4.-6. stol. n. l. se v Evropě označuje jako období stěhování národů, kdy se rozkládá Římská říše a vzniká řada nových barbarských říší. Je zajímavé, že přesně stejné období v Číně je charakterisováno obdobnými zmatky a bývá označováno jako období pěti barbarských kmenů. Jednalo se o Huny (Siung-nu), Tanguty, Tibeťany, Sien-pi a Kuly. Kulové byli pohunštělí Číňani, kteří kolem přelomu letopočtu prchali z Číny před obrovskými daněmi k Hunům. Ti je celkem ochotně přijímali. Kulové si vytvářeli zemědělské osady, postupně přijali hunskou řeč, ale s vlastními Huny nesplynuli. Hunů a Sien-pi žilo poč. tohoto období v severní Číně asi 400 000. Tangutů a Tibeťanů bylo dohromady asi 500 000. Ti nenáviděli asi stejně Číňany jako stepní kočovníky. Obyvatelstvo Číny bylo po vnitřních válkách ve 3. stol zdecimované. Z 56 milionů obyvatel ve 2. pol 2. stol poklesl konc. 3. stol počet na 7,6 milionů.
Jižní Hunové žili již stovky let v závislosti na Číně, jejich nejvyšší šlechta žila na čínském dvoře fakticky jako rukojmí. Poč. 4. stol. ale využívají slabosti Číny, povstávají a do r. 325 ovládli celou severní Čínu. Číňani začali úspěšně intrikovat, podařilo se jim vnést rozkol mezi Huny a Kuly. Ti 329 pobili většinu hunské šlechty, ale 350 je potkal podobný osud, došlo k převratu, při němž byli vyvražděni prakticky všichni Hunové. Vzápětí ale zaútočila jadna z větví Sien-pi - Mu-jungové - a pro změnu ovládli severní Čínu oni. V témže roce ale také došlo ke sjednocení Tangutů, národa blízkého Tibeťanům. Také oni začali pod vedením císaře Fu Tiena dobývat severní Čínu. 370 ovládli hlavní město Mu-jungů.
Čínské poselstvo k stepním barbarům
Aby situace nebyla tak jdnoduchá, přesouvá se ze Zabajkalí druhá větev Sien-pi -Tabgači (Toba). Ti ovládli koncem 60. let Ordos, ale v 70. letech byli i oni podrobeni Tanguty. Ti ale přecenili své síly, v 80. letech utrpěli těžkou porážku při pokusu o ovládnutí jižní Číny a poté jejich říši zničili 391 Tibeťani, kteří také na čas část sev. Číny ovládli, později ale ustupují před Tabgači na západ. Kolem r. 400 tedy panoval v Číně dokonalý zmatek a existovalo zde celkem 9 různých říší. Situace se ale přece jen postupně zjednodušovala.
Tabgači okamžitě využili vyřazení Tangutů k rozšiřování své říše. Před nimi ustupuje konc. 4. stol do severního Mongolska nová národnost, Žuan-žuani, vzniklá sloučením nejrůznějších menších skupin. V polovině 90. let pak Tabgači definitivně zlikvidovali Mu-jungy a zmocnili se severní Číny. 398 se chán (slovo tabgačského původu) Tabgačů Toba Guj prohlašuje císařem říše Pej Wej.
Od počátku vedli Tabgači tvrdé boje s Žuan-žuany. Střídají se vzájemné vpády, postupně se ale projevuje převaha Tabgačů. Ti také pronikají do Západního kraje, kde do té doby přežívala drobná hunská knížectví a postupně je ničí. Pej Wej byla silným státem, ve kterém ale tvořili Tabgači nepatrnou menšinu. Většinu tvořili pochopitelně Číňani a jejich vliv postupně rostl. Tabgači se bez nich neobešli v administrativě, postupně také dochází k míšení, zejména císařský rod byl silně počínštěn. Příčinou byl zvláštní zákon, vydaný Toba Gujem, přikazující zabít matku následníka trůnu okamžitě po jeho narození. Tento zdánlivý nesmysl byl vynucen tím, že příbuzní chánovy ženy si tradičně vynucovali důležité posty, které jim vládce nového státu nechtěl přenechat. Příslušníci šlechty ale poté odmítali dodávat své dcery do císařova harému a ten musel být doplňován Číňankami. Už koncem 5. stol je vydán císařem Toba Chunem II. zákon, zakazující používání sien-pijského jazyka, obleku a také copu, který byl doté doby typickým znakem právě Tabgačů. I jména se musela změnit na čínská.

Od poč. 6. stol. ale říše slábne, dochází k četným vzpourám, ve 30. letech propuká hladomor, který zahubil asi 80 % obyvatelstva. Faktickou moc postupně získávají dva vojevůdci čínského původu, kteří vládnou za dva nezletilé tabgačské prince. Říše se tak rozdělila. Ve východní části je vládnoucí rod vyvražděn 550 a vzniká tak říše Pej Čchi, na západě se totéž opakuje 557 a vznikla Pej Čou. Obě jsou slabé a navzájem znepřátelené. Této situace brzy využila nově se utvářející velmoc - říše Turkutů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy