Teleskové. Bajirku 1. část

 



Bajirku (též Bajyrku, čínsky Ba-jie-ku, mladší mongolizovaná podoba Bargut) byl kočovný kmen, žijící v polovině 1. tisíciletí n. l. na pomezí dnešního ruského Zabajkalska a severního Mongolska, přibližně mezi Bajkalem na severozápadě a řekami Argun na východě a Cherlen na jihu. Později se pod tlakem sousedů posunovali severozápadním směrem a obývali oba břehy Bajkalu, jehož název pochází, alespoň podle některých výkladů, právě od jejich jména. Od něho se též někdy odvozuje původ jména národa Burjatů. Velké dohady jsou ohledně jejich původního jazyka. Častěji jsou řazeni k turkickým kmenům, přičemž nepochybně patřili k jejich významnému ranému uskupení – Teleskům. Někdy se ale uvažuje, že původně mluvili nějakým raně mongolským jazykem. Tento názor je sice dosti rozšířený, ale prakticky ničím nepodložený. Z toho vycházejí různé odlišné pokusy o výklad významu jména národa. Turkická verze ho překládá asi jako velmi bohatí, mongolská naopak cosi jako neotesaní, hrubí, primitivní. Stejně nejasné je, kde ležela jejich prapůvodní sídla, nejpravděpodobněji ale přišli z oblasti sajano-altajské.



Nejvíce písemných údajů pochází od Číňanů. První písemné zmínky jsou z 5. století, kdy měli Bajirku  patřit k jednomu z 15 teleských kmenů. Podle Číňanů sousedili s příbuznými teleskými kmeny Kurikany a Pugu a na východě s mandžuskými Moche – Mukriny. Chovali hlavně kvalitní koně, jejich země měla dostatek trávy, vedle toho také lovili. K lovu jelenů používali i lyže. Měli rozvinutá řemesla, která byla zaměřena hlavně na výrobky, související s jízdou na koni. Spravovali je stařešinové, elteberové a nejvyšším vůdcem svazu byl velký irkin. Byli schopni postavit 10 000 bojovníků.



Archeologicky odpovídá Bajirku kultura darasunská z 6.-10. století. Mrtví byli pohřbeni v  mělkých hrobech, krytých plochými kameny a zasypaných částečně opracovanými okrouhlými kameny. Charakteristickou zvláštností byla beraní lopatka, probodená nožem, umístěná u hlavy zemřelého. Dále se zde nacházely rohovinové součásti luků, železné a kostěné hroty šípů, kinžály a nože, součásti postrojů a keramika s vyraženými geometrickými motivy. Mrtvý ležel hlavou k severu, bojovníci byli pohřbení ve zbroji. Ženy měly šaty ozdobené kovovými plíšky, měly u sebe prsteny a náhrdelníky.

 

Komentáře

  1. Od doby, kdy jsem začala dějiny Telesků sledovat - 1. díl , uplynul už nějaký čas a teď vidím, že materiálu tady přibylo. Nemohla jsem sledovat texty, měla jsem problémy s očima a téměř jsem neviděla - na PC jsem vůbec nechodila. Postupně to doženu. Jen se chci zeptat, všiml jste si, že vám zmizely obrázky - fotky k článkům z dřívějších let? Asi ty, které byly přeneseny z původního blogu. Je to škoda. Přeji příjemné dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten problém s obrázky není zdaleka jen můj. Týká se i dalších lidí, kteří si své články přetáhli z Blog.cz. V první fázi jsme byli rádi, protože články vypadaly dobře, po nějakém čase ale obrázky zmizely. Proč, to nevíme. Je to velmi nepříjemné, ty obrázky byly celkem nedílnou součástí článků, ale vzhledem k velikému množství starých článků (několik set) nejsem schopný to zpětně doplnit. To by byla šílená práce, na to mi chybí chuť.

      Vymazat
    2. Dívala jsem se na pár článků a opravdu ty obrázky doplňovaly text. Podivné je to, že určitý čas ty přenesené obrázky z Blog.cz vydržely a pak zmizely. Chápu, že doplňovat všechny obrázky nejde, snad jen aspoň mapy - říkám to podle sebe - když si čtu o některých národech, je dobré vědět, kde žily. Ta představa je lepší. Ale toho času, co na tom člověk stráví...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy