Nadprůměrná italská vína, dvě od Štěpána Maňáka a jedno slovenské víno z domácího koštování
Frankovka 2017 pozdní
sběr, edice Morava – Štěpán Maňák. Vinařská obec Novosedly, viniční trať
Kamenný vrch. Zelená Bordo láhev, obsah alkoholu 12,5 %. Tmavá rubínová barva,
vysoká viskozita, méně intenzivní vůně višní. V těle plné, uhlazené,
šťavnaté, v chuti višně, středně dlouhá dochuť. Dostalo horších 7,5 (82) bodů.
Devín 2016 akostné,
VOP – Víno Pezinok. Zelená láhev se šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 12
%. Sytější zlatožlutá barva, viskozita střední. Méně až středně intenzivní vůně
ananasu, jablek a bylin. V těle středně plné, výrazně olejovité, lehká
hořčinka, hřejivé, v chuti exotické ovoce, středně dlouhá až delší dochuť.
Dostalo 7 (80) bodů.
Sylvánské červené
rané 2017 pozdní sběr, edice Morava – Štěpán Maňák. Vinařská obec Hýsly,
viniční trať Hýselská hora. Zelená Bordo láhev, obsah alkoholu 11 %. Sytější
zlatožlutá barva, viskozita střední. Jemná, méně intenzivní, spíše neutrální
ale příjemná vůně s lehkými tóny ovoce a bylin, středně plné tělo, hodně
olejovité, harmonické, pikantní, lehce kořenité, velmi dobře pitelné,
v chuti kyselejší jablka, středně dlouhá dochuť. Dostalo lepších 7,5 (84) bodů.
Vallaresso Rosso Toscana
2016 IGP, Edizione Limitata, Itálie. Zelená Bordo láhev, korek z drti dlouhý
44 mm, obsah alkoholu 13,5 %. Vyrobeno z odrůd Merlot, Sangiovese a Syrah.
Rubínová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně tmavých třešní a mléčné
čokolády, v těle plnější, šťavnaté, příjemně natrpklé, v chuti višně
a čokoláda, delší dochuť. Dostalo lepších
7,5 (84) bodů.
Vecciano Toscana 2016
IGP – Duca di Saragnano, Itálie. Zelená atypická masivní láhev, plný korek 44
mm. Obsah alkoholu 13,5 %. Zrálo 12 měsíců v sudech z francouzského
dubu. Supertoskánec, podle Lucy Maroniho 99 bodů. Tmavá rubínová barva, vysoká
viskozita. Středně intenzivní vůně tmavého ovoce, zralých hroznů, dřeva a
koření. Plné tělo, kulaté, výrazně kořenité, šťavnaté, v chuti třešně a
višně, zralé švestky, černý rybíz a trocha čokolády. Hodně dlouhá dochuť.
Ocenil jsem lepšími 8,5 (90) body.
Barolo 2014 DOCG –
Cantina Neirano, Piemont, Itálie. Zelená Bordo láhev, korek z drti 44
mm. Obsah alkoholu 14 %. 100 % Nebbiolo, 3 roky v dubových sudech.
Rubínová barva, hodně vysoká viskozita. Méně až středně intenzivní těžká, lehce
nasládlá vůně tmavého ovce a růží. V těle středně plné až plnější, hodně
výrazné třísloviny, v chuti tmavé ovoce a hořká čokoláda, dlouhá dochuť.
Dostalo 7,5 (83) bodů.
Primitivo di Manduria
2016 DOC Gran Maestro – Montorso, Itálie. Podle Lucy Maroniho 98 bodů.
Masivní láhev ze zeleného skla, 44 mm korek (plátek-drť-plátek). Hodně tmavá
rubínová barva, velmi vysoká viskozita. Těžká méně intenzivní vůně višní,
lesního ovoce, švestek, trocha koření. Mohutné šťavnaté víno, kterého byla plná
pusa. V chuti totéž jako ve vůni, hlavně višně, hezky uhlazené, sladké
třísloviny, středně dlouhá až delší dochuť. Dostalo 8,5 (89) bodů.
Opět jsem se přesvědčil, že hodnocení italských vín od Lucy
Maroniho je třeba brát trochu s rezervou. Pokud se ale jeho hodnocení
pohybuje mezi 95-99 a člověk nějakých 8-9
bodů odečte, stále mu ještě vyjde velmi pěkné víno. Pokud mohu soudit, Maňákova
edice Morava pro markety nedosahuje kvality jeho špičkových vín (kterých si
velmi vážím), ale určitě nenabízí vína špatná.
Historie a víno to patří k sobě. Frankovka je jedna z mých oblíbených značek, ale chodím sem nahlížet spíš kvůli historii.
OdpovědětVymazat