Zéta, Plavac mali, moravské fortifikované Hubert a další vína z domácího podzimního koštování

Hubert 2014 fortifikované víno - TP Víno Čejč. Zelená Bordo láhev, korek 44 mm (plátek-drť-plátek), obsah alkoholu 19 %. Hezká rubínová barva, velmi vysoká viskozita. Slabší vůně švestek. Plné tělo, těžší, ale příjemně šťavnaté, v chuti opět švestky, dochuť delší. Dostalo 7,5 (83) bodů.
Quinta de S. Pedro Reserva - D.O.C. Dao, Portugalsko. Zelená láhev burgundského typu, plný korek dlouhý 38 mm. Obsah alkoholu 13 %. Cuvée pěti odrůd: Touriga nacional, Jaen, Rufete, Aragonez a Alftocheiro. Hodně tmavá rubínová barva s hnědočervenými menisky, velmi vysoká viskozita. Slabší ale těžší ovocná vůně švestek, byly tu i mandle a poněkud vystupoval alkohol. Středně plné tělo, výraznější třísloviny, poměrně šťavnaté, v chuti švestky a višně, středně dlouhá dochuť. Dostalo horších 7 (79) bodů.
Zéta 2016 české zemské víno - Vinařství Žáček Kutná Hora. Jedná se o odrůdu, vzniklou křížením Furmintu a Bouvierova hroznu, která se také někdy přidává do tokajských směsí. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem z drti dlouhým 38 mm. Obsah alkoholu 15 %. Sytější zlatožlutá barva, viskozita vyšší. Středně intenzivní jemná, lehce nasládlá vůně hroznů. Dobře pitelné, uhlazené, v těle středně plné. V chuti bylo proslazené ovoce a sladké pomeranče. Delší dochuť. Dostalo horších 7,5 (82) bodů.
Rulandské šedé 2015 pozdní sběr - Moravčíkova vína. Vinařská obec Horní Věstonice, viniční trať Pod Děvínem. Láhev z průzračného skla, obsah alkoholu 14 %, 6,9 g zbytkového cukru. Sytější zlatožlutá barva, vysoká viskozita, intenzivní vůně medu, máty, meduňky a sladkého ovoce. V těle plné, chuť exotického ovoce, delší dochuť. Dostalo horších 7,5 (82) bodů.
Plavac mali 2014 Zlatan otok, Hvar, Chorvatsko. Tmavozelená láhev se šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 13 %. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vysoká. Středně intenzivní vůně švestek, dřeva a růží, plné tělo, v chuti švestky a višně. Dochuť dlouhá. Dostalo lepších 7,5 (84) bodů.
Modrý Portugal rosé 2013 kabinet - Vinařství Buchtovi Velké Pavlovice, viniční trať Nové hory. Obsah alkoholu 11 %. Průzračná láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Víno mi přinesl kamarád, který vínu nerozumí, a když jsem viděl u růžového vína tak starý ročník, připravoval jsem se na nejhorší. To se ale nakonec nekonalo. Růžová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní vůně angreštů, v těle středně plné, stále ještě pitelné, s kratší dochutí. Dal jsem mu lepších 6 (74) bodů.
Cuvée Filip 2012 barrique - Víno Richard Hrušky. Zelená Bordo láhev, plný korek dlouhý 44 mm. Obsah alkoholu 13 %. Složité cuvée z odrůd Neronet, Nitra, Dornfelder, Dunaj a Frankovka. Tmavá rubínová barva, vysoká viskozita. Jemná, středně intenzivní těžší vůně tmavého ovoce, marmelády, náznak čokolády. Výrazná ovocná chuť, šťavnaté, plnější, hřejivé, dlouhá dochuť. Dostalo horších 8 (85) bodů.
Tato podzimní série byla docela pestrá co se týče zemí původu, odrůd i barev, jasně nejlepší ale bylo cuvée od Ing. Richarda Tichého z Hrušek.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy