Domácí ochutnávka odrůdy Chardonnay

V létě si naše partička vínomilů posvítila na ve světě velmi oblíbenou odrůdu Chardonnay. Sešlo se nám devět vzorků + jeden zavíňovací. Ten ale nebyl vůbec špatný a jinak by se umístil dobře. Jednalo se o pozdní sběr ročníku 2016 z vinařství Pod Hradem s pěknou vůní manga a melounu, lehce minerální, kořenité, poměrně plné, se středně dlouhou dochutí. Toto posezení proběhlo v mimořádně pohodové náladě, vína se sešla nadprůměrně dobrá, k tomu spousta chutného jídla k zakousnutí. Není divu, že moje poznámky zůstaly tentokrát dosti chudé, občas mi něco uniklo, tím spíše, že to byla opět slepá degustace, takže to, co jsme vlastně pili jsme se dozvěděli až na závěr.
První "soutěžní" vzorek byl z italské oblasti Veneto, Chardonnay Costella, Cantina La Salute. Mělo sytější barvu a velmi vysokou viskozitu. Intenzivnější vůně exotického ovoce, v těle plnější, hezky uhlazené, v chuti ananas, máslo, náznak oříšků, středně dlouhá dochuť. Povedené víno, které celkově skončilo na třetím místě.
Ch 2015 VzH - Vinařství Vajbar. Sytá zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější, trochu ostřejší vůně s tóny medu. V těle plnější, hutné, působilo dosti sladce, chuť ananasového kompotu, dochuť středně dlouhá. U mě i celkově skončilo šesté.
Trio Reserva, Premium Blend 2015 Concha y Toro, Chile. V tomto víně sice byl kromě Chardonnay ještě Pinot blanc a Pinot grigio, jejich celkový podíl byl ale poměrně malý, takže mohlo být použito. Světlejší zlatavá barva, viskozita střední. Méně intenzivní vůně citrusů, náznak medu a oříšků. Svěží, s lehkou hořčinkou. V chuti vedle ovoce i máslo. Středně dlouhá dochuť. Celkově získalo sedmé místo.
Ch 2016 Pays D´Oc Roche Mazet. Zlatavá barva, velmi vysoká viskozita. Hodně intenzivní, velice lákavá těžší vůně banánů, kořenité, olejovité, středně plné tělo a středně dlouhá dochuť. Na tuto značku celkem běžných marketových vín jsme už narazili opakovaně a překvapivě znovu dopadlo celkem dobře - páté místo.
Ch 2015 Gran Reserva, Tarapacá, Chile. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Příjemná intenzivní vůně, krásně uhlazené, olejovité, kořenité, v chuti exotické ovocem sladké hrozny, jemná kyselinka, delší dochuť. Tohle víno zvítězilo.
Ch 2016 Karu, Valle Central, Chile. Zlatavá barva, nižší viskozita. Středně intenzivní ovocná vůně, dosti výrazná hořčinka, naopak chyběly kyselinky, takže chuť příliš nezaujala. Středně dlouhá dochuť. Skončilo osmé.
Ch 2016 VzH - Vinařství Kosík. Světlejší zlatavá barva, lehké perlení ve vzhledu, viskozita střední. Slabá vůně květin, perlení i v chuti, sladké ovoce, hrušky, taková cukrová voda. Shodl jsem se přesně s celkovým hodnocením - toto víno skončilo poslední
Ch 2016 PS Vinařství U Kostela. Světlejší s nazelenalým nádechem, viskozita střední. Jemná slabší ale příjemná vůně medu. Svěží, v chuti citrusy, lehce kořenité, středně dlouhá dochuť. Celkově skončilo čtvrté.
Jako poslední vzorek se nám podruhé objevilo Chardonnay od Roche Mazet. Možná bylo lépe skladované, protože tohle skončilo dokonce druhé.
Uvedená série byla velmi vyrovnaná, bodové rozdíly byly velmi malé, tentokrát nebylo úplně špatné ani poslední víno, také rozdíly mezi námi v bodování nebyly velké. Tato akce se velmi povedla, k Chardonnay se určitě časem zase vrátíme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy