Malá ochutnávka Cabernetu Sauvignon

Před časem se naše parta vínomilů rozhodla podívat se trochu blíže na světově uznávanou odrůdu Cabernet Sauvignon. Vzorků bylo tentokrát jen šest, takže ve srovnání s jinými posezeními to bylo trošku skromnější, ale na pár pěkných kousků jsme narazili. Jako obvykle jsme hodnotili formou slepé degustace.
Cabernet Sauvignon 2015 - Lindemann´s, Bin 45, Austrálie. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavší barva na přechodu mezi rubínem a granátem, velmi vysoká viskozita. Slabší zakouřená vůně tmavého ovoce, zejména černého rybízu, byla tu také čokoláda. V těle plnější, chuť lehce natrpklá, šťavnaté, s tóny černého rybízu. Dochuť středně dlouhá až delší. Na úvod pěkné víno, kterému jsem dal lepších 7,5 (84) bodů, celkově skončilo třetí.
Cabernet Sauvignon 2007 výběr z hroznů - Réva Rakvice. Vinařská obec Hustopeče, viniční trať Růženy. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi tmavá, neprůhledná švestková barva. Viskozita hodně vysoká. Vůně jitrocelového sirupu a švestkových povidel, velmi silná, kořenitá. V těle středně plné, třísloviny poněkud drsnější, dochuť středně dlouhá. Dostalo ode mě 7 (80) bodů, celkově skončilo poslední.
Cabernet Sauvignon 2013 Wine Farmers, Punti Ferrer, Valle Central Chile. Obsah alkoholu 13 %. Barva tmavého rubínu, viskozita vyšší. Intenzivnější, dosti štiplavá, lehce kořenitá, nepříliš příjemná vůně. V těle středně plné, v chuti maliny, poněkud mdlé, chyběly kyselinky i třísloviny, dochuť kratší. Dal jsem mu horších 6,5 (76) bodu, pro mě nejhorší, byť stále ještě pitelné víno, celkově skončilo páté.
Cabernet Sauvignon 2016 - Valmaduro, D.O. Valle Cantral Chile. Obsah alkoholu 12,5 %. Tmavá malinová barva, vysoká viskozita. Divná těžká, ne zcela příjemná vůně s tóny hub. V těle středně plné, v chuti výrazně lepší než ve vůni. Byly tu višně a černý rybíz, třísloviny poněkud výraznější, delší dochuť. Dal jsem mu lepších 7 (81) bodů, skončilo čtvrté.
Cabernet Sauvignon 2013 - Bodega Norton, Barrel Select, Argentina. Obsah alkoholu 14 %. Velmi tmavá malinová barva, hodně vysoká viskozita. Vůně spíše slabší, ale velmi příjemná, typicky odrůdová, s tóny černého rybízu a švestek. V těle plnější, krásně uhlazené, v chuti kompot z černého rybízu a opět švestky. Třísloviny sice zřetelné ale příjemné. Dochuť delší. Dal jsem mu horších 8 (85) bodů. Stalo se vítězem ochutnávky.
Cabernet Sauvignon 2015 IGP - Le Marquis de Beau Rond, Pays d´Oc, Francie. Obsah alkoholu 13 %. Tmavá rubínová barva, vyšší viskozita, ve vůni černý rybíz a višně. V těle plné, v chuti švestky, šťavnaté, kořenité, hezky uhlazené, kulaté, dlouhá dochuť. Dostalo 7,5 (83) bodů a celkově skončilo druhé.
Příjemné posezení, žádné z vín nebylo úplně špatné, byť první tři v pořadí se od toho zbytku celkovým bodovým ohodnocením dost vzdálila.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy