Domácí ochutnávka odrůdy Carmenére

Tak na tuhletu ochutnávku jsem se dost těšil, protože tuto odrůdu mám opravdu rád. Původem z Francie, kde ji ale v 19. století zdecimoval révokaz, našla ideální podmínky v Chile, kde patří k rodinnému stříbru a k tomu nejlepšímu, co může zdejší vinařství nabídnout. Tentokrát jsme se sešli u nás, každý přinesl jednu lahvičku a spoustu dobrůtek na zakousnutí, ochutnávali jsme formou slepé degustace, po prvním kolečku jsme ještě stále zahalené lahve mohli individuálně přechutnat, zejména v těch případech, kdy se nám některá zdála bodově vyrovnaná. Což se docela stávalo. Ne, že by si byla vína tolik podobná. Na to, že byla z jedné odrůdy, jsme nacházeli stále něco nového, ale prakticky všechna byla dobrá až velmi dobrá, takže bodové rozdíly byly minimální. Vzhledem k tomu, že měl každý za úkol je pak seřadit od nejlepšího k nejhoršímu, byl to docela oříšek. A v tomto případě se sice dalo hovořit o vítězích, nikoliv však o poražených, protože na špatné, ba ani na průměrné víno jsme prostě nenarazili. Snad jen první dvě měla od ostatních trochu odstup a byla prostě skvělá.
Pro tentokrát se vyhnu podrobnějšímu popisu jednotlivých vzorků a jejich celkovému pořadí, protože prostě ani to poslední vůbec nebylo špatné. Tak vysokou úroveň domácí ochutnávky jsme ještě neměli. Všimnu si tedy blíže jen prvních dvou, mezi nimiž byl v celkovém bodovém ohodnocení jen malý rozdíl a naopak od ostatních přece jen bodově trochu "odskočila".
Druhé skončilo Carmenére Gran Reserva Luis Felipe Edwards, Colchagua Valley, s obsahem alkoholu 14 %. Víno tmavofialové barvy s velmi vysokou viskozitou, těžkou, lákavou vůní švestek, skořice a dřeva, s plnějším tělem, lahodnou, hodně kořenitou chutí, v níž byly sušené švestky, čokoláda, se sladkými tříslovinami a delší dochutí.
Vítězem se stalo Carmenére 2013 - Maipo. Valle del Rapel s obsahem alkoholu 13,5 %. Víno mělo krásnou rubínovou barvu, vysokou viskozitu. Vůně byla intenzivnější s nádechem švestek a čokolády, tóny marmelády, bylo velmi kořenité, jemně nasládlé, v těle středně plné, se středně dlouhou až delší dochutí.

Mimořádně povedená akce, snad to bude příště podobné!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy