Domácí ochutnávka vín z odrůdy Rulandské bílé

Tahle ochutnávka proběhla už koncem léta, ale nějak jsem se k popsání nemohl dostat dříve. Nakonec to ale přece jen vyšlo. Jako už tradičně, ochutnávali jsme formou slepé ochutnávky, každý přinesl jednu lahvičku na osobu a něco k zakousnutí a mohli jsme se do toho pustit. Celkově se sešlo 11 vzorků, jeden se ale vyskytl dvakrát. Rozdíly mezi přinesenými víny nebyly až zase tak velké, každý se snažil přinést něco dobrého, protože se nechtěl dočkat toho, že si zkritizuje "své" víno a zjistí to až po odhalení. Takže jediným menším problémem byla dvě vína, která již byla za zenitem. Tentokrát jsem se ale s ostatními úplně neshodoval v celkovém pořadí, nicméně ve skutečnosti ty rozdíly nebyly až zase tak velké, protože většina vín dostávala přibližně stejně bodů.
Rulandské bílé 2013 pozdní sběr - Vinice Hnanice. Obsah alkoholu 13 %. Zlatavá barva, viskozita nižší. Sladší, méně až středně intenzivní, příjemná vůně hrušek a mandarinek. V těle středně plné, uhlazené, mandarinky i v chuti, příjemná kyselinka, dochuť středně dlouhá. Ohodnotil jsem horšími 7,5 body. Možná trochu doplatilo na pozici zavíňovacího vzorku. Zatímco mně se docela líbilo, většině ostatních o něco méně a celkově skončilo až sedmé.
Rulandské bíle 2015 výběr z hroznů - Vinařství Nosreti Zaječí. Obsah alkoholu 13,5 %. Zlatavá barva, viskozita vysoká. Intenzivnější vůně proslazeného ovoce a lípy, zároveň jsem ale cítil malinký závan něčeho cizího, co mi trošku vadilo. V těle středně plné, chuť dosti sladká (víno bylo polosladké), kořenitá, byly tu citrusy a med, trochu výraznější alkohol. Dochuť středně dlouhá až delší. Dal jsem mu lepších 7 bodů, celkově skončilo druhé.
Rulandské bíle 2015 pozdní sběr - Ing. Tichý Hrušky. Sytější zlatavá barva, viskozita vysoká. Jemná, středně intenzivní kořenitá vůně připomínající mirabelky. V těle plnější, kořenité, lehký náznak perlení a jablečných tónů naznačovaly, že víno už trochu "jede z kopce". Dochuť středně dlouhá. Dostalo 7 bodů a celkově se příliš nelíbilo.
Rulandské bílé 2015 výběr z hroznů - Vinařství Pod zámkem Valtice. Obsah alkoholu 14 %. Světlejší zlatavá barva, viskozita vysoká. Silnější, pro mě nepříliš příjemná vůně s tóny jablek. V těle méně až středně plné. Celkově dosti prázdné, s jemným perlením, v chuti grepy. Dostalo ode mě lepších 6 bodů.
Rulandské bílé 2014 pozdní sběr EGO No. 75 - Zámecké vinařství Bzenec. Obsah alkoholu 12 %. Sytější zlatožlutá barva, viskozita vysoká. Vůně méně až středně intenzivní, s tóny kandovaného ovce, sladkého pečiva, pro odrůdu typická chlebovinka. V těle méně a ž středně plné, hodně kořenité. V chuti sladké citrusy, červené grepy. Dochuť středně dlouhá. Dostalo lepších 7 bodů a skončilo na čtvrtém místě.
Rulandské bílé 2013 pozdní sběr - Vinařství Žůrek Žeravice. Obsah alkoholu 12 %. Světlejší zlatavá barva, viskozita vyšší. Méně intenzivní, špatně zařaditelná vůně květin, v těle méně až středně plné, poměrně uhlazené, byť nevýrazné. V chuti grepy a lehká hořčinka. Středně dlouhá dochuť. Dostalo horších 7 bodů a skončilo předposlední.
Rulandské bílé 2013 pozdní sběr - Vinařství Jedlička & Novák. Sytá žlutá barva, velmi vysoká viskozita. Intenzivní vůně medu a jablek, která, bohužel, naznačovala oxidaci. V těle poměrně prázdné, v chuti jablka, chyběly kyseliny. Dochuť středně dlouhá. Dostalo horších 7 bodů, celkově skončilo poslední.
Rulandské bílé 2011 pozdní sběr - Mikrosvín Mikulov. Řada Donawitz, Dolní Dunajovice. Obsah alkoholu 14,5 %. Zvláštní sytě žlutá barva se zelenkavým nádechem, vyšší viskozita. Středně intenzivní, jemně nasládlá vůně chlebovinky, vanilky a medu. V těle plnější, zajímavé, s tóny pečiva a sladkého ovoce. Středně dlouhá až delší dochuť. Mně se líbilo nejvíce, dal jsem mu 7,5 bodu, celkově skončilo třetí.
Rulandské bílé 2015 pozdní sběr - Znovín Znojmo. Řada Lacerta viridis. Obsah alkoholu 12,5 %. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně citrusů. V těle plné, svěží, šťavnaté, dochuť středně dlouhá. Dostalo ode mě horších 7,5 bodu, celkově zvítězilo.
Pinot blanc 2014 pozdní sběr - Spielberg Archlebov. Obsah alkoholu 12 %. Světlejší zlatavá barva, viskozita nižší. Středně intenzivní vůně cukroví a citrusů. V těle středně plné, hezky uhlazené. V nasládlé chuti byly hrušky a citrusy. Dochuť středně dlouhá. Dostalo lepších 7 bodů a celkově skončilo na čtvrtém místě.
Rulanda z Mikrosvínu byla asi tou výjimkou, potvrzující pravidlo, že vína z této odrůdy je asi lepší pít poměrně mladá, protože na čelních místech se umístily ročníky 2015 a 2014, zatímco ty starší, až na zmíněnou výjimku, (které asi pomáhal výrazně vyšší alkohol), skončily mezi poraženými. Musím ale připomenout, že bodové rozdíly nebyly příliš velké

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy