Chrudimské Svatováclavské vinobraní

V mém okolí velmi aktivní a známý propagátor vína, pan Oldřich Bujnoch, zorganizoval ve dnech 27.-28.9. 2016 novou
zajímavou vinařskou akci, která má šanci stát se v našem regionu další příjemnou příležitostí, jak ochutnat pěkná vína v krásném prostředí a skvělé atmosféře.
Konalo se to ve velkém sále chrudimského muzea, což je místo mimořádně pěkné a reprezentativní. První den tu pod vedením profesora Fedora Malíka posuzovalo několik komisí vína od nás, ze Slovenska a Rakouska. Já měl tu čest jedné z komisí předsedat, ale zároveň jsem měl i trošičku smůlu, protože většina vín u tohoto stolu byla rosé, které příliš nemiluji. Nicméně musím uznat, že několik z nich se opravdu líbilo nejenom ostatním porotcům, ale i mně. Z dalších autorů, píšících pro ovine.cz, se zúčastnila i Helena Baker a Jiří Bureš, kteří degustovali spolu v jedné komisi.
V suchých bílých vínech hodně uspělo slovenské vinařství Golguz z Hlohovce, které obsadilo první dvě místa. Vítězem bylo Rulandské bílé 2015 výběr z hroznů. Šampionem soutěže se stalo rovněž Rulandské bílé 2015 VzH, tentokrát z Nového vinařství, zařazené mezi polosuchá a polosladká. Do třetice uspělo Rulandské bílé - ve sladkých bílých. Bylo to ledové víno, opět z Hlohovce. Mezi červenými zvítězil Dornfelder 2013 VzH z Rodinného vinařství Jedlička. A v růžových to byl i pro mě velmi pěkný Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr ze Znovínu Znojmo.
Druhý den se konala akce pro veřejnost, kde hrála známá cimbálovka Jožky Šmukaře a vystoupil zde i MUDr. Radim Uzel na téma Víno a sex. Návštěvníci mohli ochutnat všechna soutěžní vína + pro dané období nezbytný burčák. Vstupné vylo spíše symbolické - 50,- Kč, ochutnávka byla za žetonky. Celé se mi to velmi líbilo a doufám, že se z toho stane nová tradice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy