Mytologie starých Turků. III. Mimořádné osobnosti. 2. Kagani a kováři

Tentokrát přiblížím dvě na první pohled nesouměřitelné skupiny lidí - kagany a kováře. Ti druzí měli ale ve staroturecké společnosti až překvapivě vysokou vážnost.
Kagani
Kagani se rodili ze slunečních paprsků, které pronikly střešním otvorem do jurty. Vládli Turkům z vůle velkého Tengriho. Pokud šlo vše správnými cestami, měli díky tomuto spojení Turci vládnout celému světu. Staří Turci věřili, že neexistuje národ, který by se mohl postavit jejich vojsku. Kagani prohlašovali: "Protože sílu nám dalo samo Nebe, je kaganovo vojsko jako vlci, nepřátelé jako ovce."
Tengri dal kaganům moudrost a vládu. Ty, kteří nějakým způsobem jednali proti nim, trestal. Turci byli ale zároveň velmi svobodomyslní, proto nemohla být moc kagana úplně neomezená. Jednak musel vládnout podle zákonů nebes, ale přihlížet i k vůli národa. Pokud tak nečinil, soudili Turci, že Tengri ho zbavil rozumu. Pokud utrpěl porážku, měl by spáchat sebevraždu. Kagan se tedy musel opírat o lid a vybírat si moudré rádce. Nesměl také zapomínat na své předky. Vlastně každý Turek měl znát jejich jména v sedmi předcházejících pokoleních. Je žádal o radu a pomoc v těžkých chvílích. Kdyby živí zapomněli jména svých předků, začali by se jim jejich duchové mstít a celá říši by upadala.
Velmi zvláštním zvykem bylo, že skutečné jméno kagana znali jen jeho nejbližší. Nikdo ho ale neoslovoval jménem. Lid ho nazýval pouze prostřednictvím různých čestných přívlastků.
Kováři
Turkuti byli odedávna známí jako vynikající kováři. Díky mimořádně kvalitním zbraním, zejména novince, kterou vynalezli, šavli, porazili své nepřátele a vytvořili obrovskou říši. Vážnost, kterou u nich měli kováři, byla taktéž mimořádná a blížila se pozici šamanů. Umění jejich řemesla bylo pečlivě střeženým tajemstvím. Ostatní lidé se na kováře dívali se směsicí obdivu a strachu. Práce s ohněm byla důkazem jejich spojení s bohem podsvětí Erlikem. V podzemí také dobývali potřebnou rudu. Proto existovala představa, že vlastně žijí ve dvou světech - podzemním i ve světě lidí. Kováři tak byly postavami mocnými i strašlivými zároveň.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy