Mytologie starých Turků. II. Mýty. 1. Stvoření světa

Nejprve existovala temnota a panoval chaos. Chaos se postupně začal zhušťovat a objevil se Velký oceán. V té době ještě neexistovalo Slunce ani Měsíc, nebyl den ani noc a také čas.
O tom, jak se objevila suchá zem, panují dva mýty. Podle prvního se po nějaké době objevila Umaj v podobě ptáka. Ta chtěla snést vejce, ale neobjevila žádnou souš. Snesla vejce ve vzduchu. To spadlo do vody, potopilo se a bylo ztraceno. To se opakoval několikrát. Poté Umaj přistála na hladině, vytrhla si peří a z něho vytvořila hnízdo. To ale rozbily vlny. Umaj pochopila, že je třeba nejprve vytvořit zemi. Ponořila se až na dno oceánu, nabrala tu do zobáku hlínu a z ní vytvořila zemi. Ta postupně rostla.
Druhý mýtus hovoří o tom, že nad oceánem se v posvátném vejci objevil jako první Tengri. Nudil se, a proto z vody a mračen stvořil svého bratra Erlika. Ten je proto nestálý jako vody a černý jako temné mraky. Oba nejprve kroužili nad oceánem, ale pak se rozhodli vytvořit zemi. Proměnili se v kachny a ponořili se na dno. Tengri vynesl jíl a z něho vytvořil hladkou rovnou zemi. Erlik rozházel kameny, z nichž vznikly hory. Aby se země nepotopila, umístil ji Tengri na třech velkých železných rybách. Pohyby hlav těchto ryb pak způsobují záplavy nebo zemětřesení. Z vůle Tengriho se svět skládá ze tří částí. Horní svět - Nebe, Střední svět - Země a Dolní svět - Podsvětí. Nebesa jsou světle modrou střechou ve tvaru kupole. Zde žije Tengri a další bohové. Každé ráno se zde rodí Slunce. V noci ho střídá Měsíc, který je odrazem Tengriho tváře. Vchody obydlí vládců kočovníků byly vždy obráceny k východu, kde vycházelo slunce. Ráno vycházeli hunští šan-jüové a turečtí kaganové z jurty, klaněli se Slunci, večer pak Měsíci. Země se svými čtyřmi rohy dotýká nebes. Vchod do Podsvětí se nachází daleko na západě. Údajně existují ještě nějaké jiné světy, které nikdo nikdy neviděl a v nichž slunce a měsíc svítí jinak.
Svět není věčný. Přijde čas, kdy slunce vše spálí. Poté Měsíc sešle velký déšť a vítr. Syn povstane proti otci, bratr proti bratru, vládcové začnou bojovat proti sobě. Řeky a jezera se naplní krví. Železné ryby se osvobodí a oceán zatopí svět. Vše živé zahyne, obnoví se chaos. Teprve za mnoho věků se země objeví znovu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy