Mytologie starých Turků. I. Uctívaná božstva. 4. Bohyně Jer-Su a duchové

Bohyně země - Jer-Su
Hlavním božstvem světa lidí byla Jer-Su (Žer-Su, Jer-Sug, Šersug), posvátná země-voda (yduk Jer-Su), tvořící s Tengrim a Umaj jakousi svatou trojici, ochraňující turecké kmeny.
Podřízeno jí bylo 17 dobrých božstev, která obývala vrcholky hor, prameny řek, jezera a lesy. Nejvýznamnějším z nich byl Io-kan, žijící ve středu země, odkud vyrůstal strom, prorůstající všemi světy. Na jaře a na podzim se konaly na kopcích nebo u řek velké náboženské slavnosti na počest Jer-Su a jí podřízených bohů. Obětovali jí koně ryzáky.
Turci si tuto bohyni představovali jako krásnou ženu v postavy. Její ochrana přinášela štěstí a zdraví. Někdy ale na příkaz Tengriho lidi trestala.
Země byla dědictvím předků, které ale živým nepatřilo. Mohli pouze využívat jejích darů, nebylo ji však možné prodávat.
Symbolem bohyně byl zvláštní znak, připomínající písmeno T, kde ale horizontální linie byla tvořena dvěma trojúhelníky, značícími hory a svislá čára symbolizovala padající vodu. Jejími barvami byla modrá a zelená.
Duchové
Duchové byli stvořeni velkými bohy jako jejich pomocníci. Patřil sem například duch domácího prahu, který ochraňoval obydlí. Jednou za rok na jeho počest ozdobili práh jurty nejlepšími koberci, sezvali příbuzné a zabili obětní zvíře. Duch Sujla vypadal jako orel s očima koně. Viděl na vzdálenost třiceti dnů cesty a o všem informoval Tengriho. Burkut-ata byl duchem deště, pánem mraků. Může způsobovat hromy a blesky. Cu-anasy byl matkou hlubokých vod. Neopatrné mohla stáhnout dolů a zahubit. Žestyrnak (Měděný dráp) byla velmi nebezpečná. Byla to krásná mladá žena, která sváděla poutníky z cesty a svými měděnými drápy je zabíjela. Drobná zvířata a ptáky hubila svým pronikavým hlasem. Kvůli ní se uvnitř obydlí nesměly stříhat nehty. Pokud se nehet dostal do jídla, vyvolal nevyléčitelnou nemoc. Nehet začal uvnitř člověka růst a rozdíral mu vnitřnosti. Žestyrnak mohla člověka očarovat takovým způsobem, že mu svůj nehet vložila do lůžka. Další duchové byli pány vod a hor.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy