Pinoty z Oregonu a jiné zajímavosti. 3. část

Třetí pokračování mé reportáže z Oregonu popisuje návštěvu dalšího vinařství z Willamette Valley. Jmenuje se Noble Estate, Vineyard & Winery. Vinařovo jméno Jurasevich svědčilo o nějakých slovanských předcích. Místnost pro ochutnávky působila ve srovnání s předchozím vinařstvím luxusněji, také se tady už za ochutnávku platilo. Z poměrně široké nabídky jsem si vybral šest vzorků.
Pinot gris 2014. 13 % alkoholu. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní nasládlá vůně proslazených citrusů. V těle plnější, olejovité, hodně kořenité. Dochuť středně dlouhá. Dostalo horších 7 (79) bodů.
Viognier 2013. 13,5 % alkoholu. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Velmi intenzivní lákavá vůně exotického ovoce. V těle středně plné, jemné, ale s lehkou, poněkud rušivě působící hořčinkou. Dostalo 7 (80) bodů.
Riesling 2013. 11 % alkoholu. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Ve vzhledu i v chuti nepatrné perlení. Bylo označeno jako polosladké, působilo ale dost sladce, mělo tóny medu a lípy. Dochuť střední až delší. Ohodnotil jsem 6,5 (77) body.
Pinot noir 2011 Reserve. Obsah alkoholu 13,2 %. Jahodová barva, velmi vysoká viskozita. Hodně intenzivní, lákavá vůně jahod, skvěle uhlazené, krásně pitelné. Dochuť středně dlouhá. Dostalo lepších 7,5 (84) bodů.
Cabernet Sauvignon 2012 Reserve. Obsah alkoholu 14,3 %. Rubínová barva, vysoká viskozita. Méně až středně intenzivní kořenitá vůně s tóny černého rybízu a višní. V těle méně až středně plné, v nepříliš zajímavé chuti peckového ovoce bylo něco cizího. Dochuť středně dlouhá. Dostalo horších 7 (79) bodů.
Petite Sirah 2012. Obsah alkoholu 14 %. Velmi tmavá neprůhledná rubínová barva. Těžká středně intenzivní vůně borůvek. V těle plné, těžší, celkem zajímavé víno s delší dochutí. Dostalo lepších 7 (81) bodů.
Vinařství Saginaw mělo zřetelně lepší červená, ba i ovocná "vína" než bíla, nabídka Noble Estate byla o něco vyrovnanější. V obou případech byly nejlepší Pinoty noir, což poněkud vylepšilo prvotní, ne úplně příznivý dojem z láhve koupené v marketu, o které jsem psal v první části. Takže asi tuhle odrůdu v Oregonu opravdu umějí. Obrázek si ještě doplním, až postupně otevřu několik lahví, které jsem si přes oceán dovezl domů. Samozřejmě, i o nich časem něco napíšu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy