Saphira, Nitra, Gamza a další vína z počátku prázdnin

Počátek prázdnin byl u mě ve znamení převážně pěkných (někdy velmi pěkných) vín, často z méně obvyklých odrůd. Většina byla z Moravy (dvě z Hrušek), po jednom zástupci bylo ze Slovenska a Bulharska.

Veltlínské červené rané 2012 pozdní sběr - Josef Valihrach Krumvíř. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 13 %. Zlatavá barva, viskozita střední. Slabá vůně parfému a jablek. V těle méně plné, nepříliš zajímavá chuť, která sice přímo ničím nerušila, zároveň ale neoslovila. Kratší dochuť. Dávám pouze 6 (74 )bodů.

Gamza 2011 - Novoselska Gamza Vidin, Bulharsko. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem dlouhým 44 mm. Obsah alkoholu 12,5 %. Gamza je typickou bulharskou modrou odrůdou. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vysoká. Zajímavá nasládlá těžká vůně, připomínající višně naložené v alkoholu. Svěží středně plné víno s poměrně výraznými kyselinkami. Dal jsem horších 7 (79) bodů.

Cuvée Exclusive La Martine 2011 Limited Edition - Vinařství Čapka Hruška. Intenzivnější těžká vůně višní, červeného rybízu a náznak čokolády. Zelená láhev burgundského typu byla uzavřena plným korkem o délce 44 mm. Obsah alkoholu 12,5 %. Víno bylo vyrobeno z odrůd Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia. Velmi tmavá barva na pomezí rubínu a granátu, vysoká viskozita. Plné tělo, hezky uhlazené, v chuti višně a černý rybíz. Dochuť dlouhá. Dostalo 8 (86) bodů.
Saphira 2012 jakostní víno - Veritas. Vinařská obec Klobouky u Brna, viniční trať Ostrá. 15,1 g zbytkového cukru, 5,8 g kyselin. Láhev z průzračného skla byla uzavřena plastovou zátkou. Jedná se o německé novošlechtění z odrůd Seyve Villard a Arnsburger. Obsah alkoholu 12,5 %. Sytá zlatožlutá barva, viskozita nízká. Intenzivní vůně cukrové vaty. Středně plné, příjemně pitelné. Zajímavá kombinace nasládlosti zralých hroznů a žlutých jablek s mírnou hořčinkou. Dochuť kratší až střední. Dal jsem 7 (80) bodů.
Cabernet Moravia 2012 pozdní sběr - Patria Kobylí. Vinařská obec Kobylí, viniční trať Nivky. Zelená Bordo Europea byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek). Víno mělo mnoho ocenění: ZM Vinex 2013, Champion Valtických vinných trhů z roku 2014 a odsud i ZM z roku 2013. Obsah alkoholu 12,5 %, 4,5 g zbytkového cukru, 28,2 g bezcukerného extraktu. Tmavofialová barva, velmi vysoká viskozita. Méně až středně intenzivní vůně, hodně zakouřená, s tóny uzeného masa a višní. V těle méně až středně plné. V chuti byly trpké višně a náznak čokolády a opět jakási zakouřenost, zároveň mi přišlo ale i poněkud mdlé. Víno nebylo špatné, ale ty medaile mi k němu nějak neseděly, dal jsem horších 7,5 (82) bodu.
Nitra 2011 výběr z hroznů, barrique - Vinařství Tichý Hrušky. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem dlouhým 45 mm. Toto slovenské novošlechtění jsem zatím ještě neměl možnost ochutnat mnohokrát, ale dosavadní zkušenosti jsou velmi dobré. Tmavá rubínová barva, velmi vysoká viskozita. Jemná ale velmi příjemná a lákavá vůně drobného zahradního ovoce, hlavně malin, ostružin a červeného rybízu. Dále tu byly i jemné, dobře zakomponované tóny dřeva. V těle plnější, skvělá chuť, krásně uhlazená. Převažoval v ní rybíz. Dochuť středně dlouhá. Ocenil jsem 9 (92) body.
Cabernet Sauvignon 2012 výber z hrozna, D.S.C. - Víno Nitra. Exclusive Collection. Južnoslovenská vinohradnická oblast, Šamorínský vinohradnický rajón. Hnědá láhev Bordo Europea byla uzavřena plným korkem dlouhým 45 mm. Hezká rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní příjemná vůně černého rybízu a máku. Plné tělo, poměrně pikantní, kořenité, s poněkud výraznějšími tříslovinami, ale velmi dobře pitelné. Dochuť delší. Ohodnotil jsem lepšími 7,5 (84) body.

Nitra se mi tedy osvědčila jako odrůda i místo původu vína, vína z Hrušek obstála na výbornou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy