Burtasové - tajemný národ východní Evropy

Burtasové jsou poměrně záhadným národem, a to i přes poměrně početné zprávy o nich od Arabů, Peršanů nebo Rusů.

Celá řada arabských i jiných geografů a historiků konce 1. tisíciletí a první poloviny 2. tisíciletí n. l. popisuje Burtasy, což naznačuje jejich význam. Zároveň si jejich informace často zřetelně protiřečí, takže například lokalizace sídel tohoto národa je velkým problémem, sporná je i doba jejich existence. Předpokládá se, že se zformovali někdy počátkem druhé poloviny 1. tisíciletí n. l. Do kdy ale existovali, to je zcela nejasné. Ve známém dopisu chazarského kagana Josefa z poloviny 10. století jsou Burtasové uváděni na prvním místě mezi národy z Povolží, závislými na Chazarech. Ibn-Chaukal však v roce 976 píše, že ani Chazaři, ani Burtasové již neexistují, protože je rozbili Rusové (pravděpodobně kníže Svjatoslav). Poté byla možná jejich část asimilována Povolžským Bulhary. Přitom ale Marvazí a Idrisí ještě ve 12. století Burtasy popisují jako existující národ. Tady se ale zdá, že přitom využili starší materiály. Na druhé straně ale Rašíd-ad-Dín uvádí, že byli počátkem 14. století poraženi chány Zlaté hordy a ještě k roku 1380 jsou uváděni jako součást Mamajových vojsk na Kulikovském poli. Takže uvést, kdy a za jakých okolností vlastně definitivně zmizeli, nejde.
Mnoho pramenů uvádí sídla Burtasů na Volze, pravděpodobnější se ale zdá, že žili západně od ní. Jejich sousedy byli Chazaři a Povolžští Bulhaři. Byli pravděpodobně usedlými zemědělci, někteří autoři je ale řadí ke kočovníkům. Pěstovali obilí, chovali skot, ovce a prasata, významné bylo i včelařství. Z jejich země se vyvážely kožešiny, hlavně černých lišek, sobolů, hranostajů, bobrů a kun. To umožňuje předpokládat, že žili v lesostepní zóně, snad kolem Donu. Co se týče vyznání, předpokládá se, že v 9. století přijali islám, což byl jeden z důvodů jejich nepřátelství s Rusy.
Nejasná je též jejich řeč. Arabští historikové ji odlišují od chazarské či bulharské, tudíž se zdá, že nemluvili turecky, ovšem někteří historici to tvrdí, zatímco jiní hledají příbuznost s ugrofinskými národy, např. Mordvíny. Je možné, že se jednalo o potomky Alanů - Asů. Tomu by napovídala jedna z forem jejich jména Furtas, což se pomocí íránských jazyků překládá jako "syn Asů". Bývá jim připisována saltovo-majacká kultura, která ale byla dílem většího množství národů Chazarské říše.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy