Ochutnávka Veltlínského zeleného

Již se stalo dobrou tradicí, že se naše parta vínomilů z Pardubicka schází nad společným posuzováním lahviček vína. Máme jednoduché pravidlo: Každý člověk přinese jednu láhev. V poslední době je posuzujeme slepou degustací, kdy jsou lahve zakryty a pouze hostitel má jakousi představu, co právě podává. (I když se na závěr po celkovém hodnocení samozřejmě lahve odkryjí a seřadí podle pořadí úspěšnosti, mám v tom při psaní někdy trochu zmatek, která poznámka patří vlastně kterému.)Po poměrně náročné odrůdě Pinot noir při minulé ochutnávce jsme tentokrát naopak sáhli po relativně jednodušší. Sešlo se nám osm vzorků.
VZ 2013 jakostní - Znovín Znojmo. Vinařská obec Petrovice, viniční trať Kokusové hory. Obsah alkoholu 12 %. Zlatavá barva, viskozita nízká. Méně intenzivní sladká vůně sušeného ovce. V těle méně až středně plné, kořenité. V kratší dochuti lehká hořčinka. Já jsem dal lepších 6 bodů, ostatním se celkem líbilo a skončilo třetí.
VZ 2011 pozdní sběr - Vinařství U Dvou lip. Vinařská obec Skoronice, viniční trať Slíny. Obsah alkoholu 12,5 %. Jasná zlatavá barva, viskozita střední, ve vzhledu lehké perlení. Příjemná lehce nasládlá ovocně květinová vůně s tóny hrušek a trávy. Poměrně harmonické, výrazně kořenité, s tóny paprik a delší dochutí. Dal jsem mu 7 bodů, ale celkově skončilo poslední.
VZ 2009 pozdní sběr - Vinařství Stejskal. Vinařská obec Čejč. Obsah alkoholu 13 %. Zlatavá barva s nepatrným nazelenalým nádechem, viskozita vysoká. Intenzivnější lákavá vůně jablek. V těle plnější, krásně uhlazené, zajímavá chuť s kombinací sladkého a jemně nahořklého. Středně dlouhá dochuť. U mě nejlepší víno celé ochutnávky, dal jsem 7,5 bodu. Jako vítěze ho označili i ostatní.
VZ 2013 pozdní sběr - Vinařství Komarov. Vinařská obec Mělčany, viniční trať Veselá hora. Obsah alkoholu 12,9 %. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější vůně, v níž ale bylo něco rušivého. Plné tělo, ale zároveň nepříliš harmonické. Dochuť středně dlouhá. Dostalo ode mě 6,5 bodu, celkově skončilo páté.
VZ 2012 pozdní sběr, Ego No. 72 - Zámecké vinařství Bzenec. Vinařská obec Skoronice, viniční trať Slíny. Obsah alkoholu 11,5 %. Světlejší zlatavá barva, viskozita nižší. Středně intenzivní, trochu chemicky působící bonbónová vůně. Chuť lepší než vůně, spíše ovocná s tóny citrusů. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem horších 7 bodů. V celkovém pořadí skončilo až sedmé.
VZ 2013 pozdní sběr - Rodinné vinařství Čapka Hrušky. Vinařská obec Vrbovec, viniční trať Vinný vrch. Obsah alkoholu 12 %. Světlinká barva, vyšší viskozita. Slabší odrůdová vůně. V těle plné, lehce kořenité, v chuti trochu rušila hořčinka. Dochuť středně dlouhá. Ohodnotil jsem lepšími 6,5 body. Skončilo jako čtvrté.
VZ 2013 zemské - Vinařství Stejskal. Vinařská obec Čejč. Obsah alkoholu 12 %. Zlatavá barva, lehký nazelenalý nádech, viskozita střední. Hezká jemná nevtíravá ovocná vůně jablek a hrušek. V těle středně plné, těžší s jemnou hořčinkou. Středně dlouhá dochuť. Dal jsem horších 7 bodů, celkově skončilo šesté.
VZ 2008 (nezatříděné) - Vinařství Stejskal. Vinařská obec Čejč. Hezká zlatá barva, jemný nádech do zelena, velmi vysoká viskozita. Ve vůni nádech botrytidy. V těle plné, chuť velmi zajímavá, neobvyklá. Středně dlouhá dochuť. Dal jsem horších 7,5 bodu, celkově skončilo na druhém místě.
Ani tentokrát jsme nenarazili na nějaké zázraky, ale žádné víno neurazilo, úroveň byla poměrně vyrovnaná. Na vítězi jsme se dost jasně shodli a už se můžeme těšit na další společné posezení.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy