Kumáni vládci Bulharska

Od počátku 12. století pronikali do Bulharska, které bylo tehdy pod byzantskou nadvládou, Kumáni. Usazovali se hlavně při dolním Dunaji. Když v 70. letech začalo povstání Bulharů proti Byzanci, zapojili se do něho velmi aktivně i Kumáni. V čele byli dva bratři kumánského původu Asen a Petr. Oba se stali bulharskými cary a založili dynastii Asenovců. Asen znamená kumánsky zdravý. Asenovi I. se přezdívalo Bilgun - moudrý. (Bulharští historici ale teorii o kumánském původu Asenovců většinou odmítají.)
Kumánská šlechta hrála v životě země důležitou roli. Asenovým nástupcem se stal jeho mladší bratr Kalojan. Původně se jmenoval Joanica, řecký kulturní vliv vedl k tomu, že si začal říkat Kalojan. Od papeže získal titul krále Vlachů a Bulharů.
Když v roce 1204 ovládli Konstantinopol západní křižáci a zřídili si tu Latinské císařství, stal se Kalojan proti nim spojencem Nikajského císařství, navazujícího na Byzanc. V roce 1205 rozdrtil latinského císaře Balduina I. u Adrianopole. Zajal ho, když mu ale zajatec svedl manželku (též kumánského původu), nechal ho zavraždit. V roce 1207 byl při obléhání Soluně sám zavražděn ve spánku kumánským velitelem Manastarem.
Příčinou byla nespokojenost šlechty bulharského i kumánského původu s tvrdou vládou a snahou o centralizaci. Na trůn nastoupil Asenův synovec Boril, který nebyl příliš schopný. Když se proti němu postavil jeho bratranec Ivan Asen (syn Asena I.), pokusil se uprchnout z hlavního města Tarnova, byl ale zajat a oslepen. Na trůn nastoupil Ivan Asen II., za něhož moc a prestiž Bulharska výrazně vzrostla. Ve 30. letech 13. století sahala jeho říše od Jaderského k Černému moři a byla nejsilnějším státem na Balkáně. Za jeho vlády v 1. polovině 13. století příliv Kumánů do Bulharska zesílil, protože na Rusi je začali zatlačovat Mongolové. V severovýchodním Bulharsku existují z této doby kumánské kamenné sochy. Většina příchozích pocházela ze západní - kumánské větve Polovců - část ale pocházela i z východní. I když většina Kumánů v Bulharsku brzy přešla k pravoslaví, část se ještě nějaký čas držela víry svých předků. Přesto postupně s početnějším domácím obyvatelstvem splynuli.
Po jeho smrti v roce 1241 ale začala moc Bulharska upadat. Asenovci, vládcové kumánského původu, zde vládli do roku 1280.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy