Ochutnávka vín odrůdy Pinot noir

Začátkem března jsme s přáteli udělali domácí ochutnávku Pinotu noir. V osmi lidech, každý přinesl jednu láhev. Degustace byla slepá. Hned na úvod překvapil barvou první vzorek.
Rulandské modré White - Vinařství Pod Martinkou. Podrobnější informace chyběly, víno nemělo etiketu. Barva nijak nenapovídala, že je vyrobené z modré odrůdy. Byla sytější zlatavá, viskozita střední. Vůně intenzivnější, sladká, výrazně ovocná, s tóny ostružin. V chuti svěží, kořenité. Takové celkem příjemné letní pití se středně dlouhou dochutí. Dal jsem mu horších 7 bodů. Na závěr jsme si vytvořili každý pořadí, jak se nám vína líbila, tohle skončilo jako třetí.
Rulandské modré 2011 výběr z hroznů - Vino Podivín. Vinařská obec Pohořelice, viniční trať Drnholecko. Obsah alkoholu 14,5 %. Granátová barva, vysoká viskozita. Intenzivnější vůně, která sice v zásadě byla odrůdová, ale zároveň s jakýmsi rušivým živočišným tónem. V těle středně plné, ostřejší kyseliny. V natrpklé chuti tmavé ovoce. Celkově málo zajímavé víno s kratší dochutí. Dal jsem mu lepších 6 bodů. V celkovém hodnocení skončilo předposlední.
Rulandské modré 2012 pozdní sběr - Zámecké vínařství Bzenec. Řada Herbarium moravicum. Obsah alkoholu 11,5 %. Světlejší rubínová barva, vysoká viskozita. Méně až středně intenzivní vůně s náznakem třešní. V těle méně až středně plné, zřetelné třísloviny, v chuti višně. Takové trochu bezcharakterní nezajímavé víno, byť bez vady. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem mu 6,5 bodu. Celkově skončilo šesté.
Rulandské modré 2013 pozdní sběr - Zámecké vínařství Bzenec. Řada Herbarium moravicum. Obsah alkoholu 13 %. Světlejší granátová barva, viskozita střední. Středně intenzivní příjemná odrůdová vůně s tóny třešní a jahod. V chuti vcelku harmonické, třísloviny příjemné, v chuti višně. Středně dlouhá dochuť. Docela výrazný rozdíl mezi dvěma víny ze stejné řady, lišícími se pouze ročníkem, byl vskutku zarážející. Dal jsem mu 7 bodů, ale celkově zvítězilo.
Pinot noir 2011 výběr z hroznů - Celaria Bzenec. Řada Charles Sealsfield Sellection. Vinařská obec Nový Šaldorf, viniční trať Kraví hora. Tmavší barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vyšší. Těžší intenzivnější, přitom ale špatně zařaditelná vůně. V těle plnější, hezky uhlazené třísloviny, chuť marmelády. Trochu komplikovanější ale celkem zajímavé víno se středně dlouhou dochutí. Dostalo ode mě lepších 7 bodů, líbilo se mi o něco více než předchozí, celkově ale skončilo až páté.
Rulandské modré 2010 výběr z hroznů - Tomáš Krist Milotice. Vinařská obec Milotice, viniční trať Šidleny. Obsah alkoholu 12,5 %. Atypická výrazná rubínová barva, viskozita vysoká. Středně intenzivní nasládlá marmeládová vůně. V těle méně až středně plné, v chuti drobné zahradní ovoce. Dochuť kratší až střední. Tohle víno příliš neoslovilo mě ani ostatní. Já mu dal horších 6,5 bodu, celkově skončilo poslední.
Pinot noir 2011 Appellation Bourgogne Controlée - Raoul Clerget, Montagny les Beaune, Cote d´Or, Francie. Jediný zástupce burgundských pinotů. Obsah alkoholu 12,5 %. Rubínová barva, vyšší viskozita. Méně intenzivní vůně s náznakem švestek. V těle plné, harmonické, pikantní, příjemné třísloviny, v chuti třešně. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem mu 7 bodů, ale ostatní vesměs méně, takže skončilo až šesté.
Rulandské modré 2006 pozdní sběr - Archivní sklepy Bořetice. Vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Dunajovský kopec. Obsah alkoholu 12 %. Nejstarší víno ochutnávky. Tmavší barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vyšší. Středně intenzivní zajímavá těžší, příjemná, ale špatně zařaditelná vůně. V těle středně plné, překvapivě ještě dost výrazné třísloviny i kyselinka. V ovocné chuti hlavně višně. Středně dlouhá dochuť. Ohodnotil jsem lepšími 6,5 body, celkově skončilo druhé.
Po pravdě řečeno, tentokrát jsme se moc nevyznamenali. Donesená vína byla vesměs průměrná. U této odrůdy prostě vína levnějšího cenového segmentu obvykle za mnoho nestojí. Až když si člověk připlatí, může narazit na poklady. S celkovým hodnocením jsem se taky dost často neshodoval, zvláště ženy hodnotily dost jinak.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy