Znovu ve Vino-thé-ce

Po velmi vydařené ochutnávce moravských vín proběhla koncem října ve Vino-thé-ce v Pardubicích degustace vín z Francie, Rakouska a Itálie od společnosti Bacchus Vins & Champagne, která prezentoval pan Alexander Lochman. Ochutnali jsme celkem devět vzorků.
Falerio 2013 Denominazione di Origine Protetta - Azienda Viniviticola Ciú Ciú, Marche, Itálie. Vyrobeno z odrůd Trebbiano, Passerina a Pecorino. Obsah alkoholu 12,5%. Zlatavá barva, nižší viskozita. Středně intenzivní sladší, lehce kořenitá vůně jablek a květin. Víno spíše lehčího typu s lehce vystupujícím alkoholem, ale jinak vcelku dobře pitelné, s kratší až středně dlouhou dochutí, v níž byla lehká hořčinka. Ohodnotil jsem 6,5 body.
Mas Rabell 2012 Denominació d´Origen Catalunya - Miguel Torres, Španělsko. Vyrobeno z odrůd Garnacha blanca a Parellada. Obsah alkoholu 11,5 %. Světlejší zlatavá barva, viskozita nižší. Méně intenzivní, trochu ostřejší vůně méně zralého angreštu a nějaké byliny. V těle spíše méně plné, lehce minerální s hořčinkou a kratší až střední dochutí. Opět dávám 6,5 bodu.
Riesling 2013 AOC Alsace - Henri Schoenheitz, Francie. Obsah alkoholu 12,5 %. Světlinká barva s nazelenalých nádechem, viskozita vysoká. Středně intenzivní vůně oleje a pneumatik. V těle středně plné, velmi svěží, pikantní, ovocné, s tóny citrusů. Dochuť středně dlouhá. Dávám lepších 6,5 bodu.
Riesling 2013 Herberge - Weingut Hebenstreit, Niederösterreich. Obsah alkoholu 13 %. Hezká zářivá světlejší zlatavá barva, viskozita vysoká. Středně intenzivní sladší ovocná "bonbónová" vůně, na jazyku nepatrné perlení. V těle středně plné, harmonické, svěží. Středně dlouhá dochuť. Dávám horších 7 bodů.
Pinot Noir 2012 - Weingut Hebenstreit, Niederösterreich. Obsah alkoholu 14 %. Rubínová barva, velmi vysoká viskozita. Intenzivnější lákavá vůně třešní v čokoládě, případně griotky. V těle plné, hezky uhlazené, krásně se pilo. Delší dochuť. Za jednoduchou a poměrně nenápadnou etiketou se skrývalo opravdu pěkné víno. Dostalo ode mě lepších 8 bodů.
Mas Rabell 2012 Denominació d´Origen Catalunya - Miguel Torres, Španělsko. Vyrobeno z odrůd Cariñena a Garnacha. Obsah alkoholu 13,5 %. Hezká rubínová barva, hodně vysoká viskozita. Středně intenzivní, těžká, trochu hrubší vůně. Chuť byla ale o dost lepší, i když třísloviny trochu drhly. V chuti maliny. Celkem dobře pitelné víno dostalo 7 bodů.
Syrah 2012 Indication Geographique Protegée Pays d´Oc - Georges Duboeuf, Francie. Obsah alkoholu 13 %. Rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní těžká vůně tmavého lesního ovoce. V těle plnější, s výraznějšími tříslovinami a ovocnou chutí. Středně dlouhá až delší dochuť. Dostalo lepších 7 bodů.
Gotico 2010 Rosso Piceno Superiore DOP - Azienda Viniviticola Ciú Ciú, Itálie. Bylo vyrobeno z odrůd Montepulciano (70 %) a Sangiovese. Obsah alkoholu 14 %. Velmi tmavá rubínová barva, hodně vysoká viskozita. Středně intenzivní široká vůně dřeva, smetany a vanilky. Plné tělo, v chuti borůvky a višně v čokoládě. Dochuť dlouhá. Pěkné víno, dostalo lepších 8 bodů.
Chateau Mont-Redon 2011 - AOC Lirac, Francie. Vyrobeno r odrůd Cinsault, Grenache a Syrah. Obsah alkoholu 14,5 %. Rubínová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně černého rybízu. Plné tělo, v chuti bylo rozhodně více, než slibovala vůně. Byla pikantní, s tóny lesního ovoce a příjemnou kořenitostí. Hodnotím 8 body.
Vína byla pěkná, i když červená zřetelně lepší než bílá. Italské Gotico a rakouský Pinot Noir mohu rozhodně doporučit k vyzkoušení.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy