Ochutnávka francouzských vín

Koncem ledna jsme s Jirkou (jbes) vyrazili do pardubické Nálady na ochutnávku francouzských vín. Základem bílých byl Sauvignon, u červených většinou Cabernet Sauvignon. Večerem nás provázel pan Miroslav Kredvík. Jeho vyprávění bylo vysoce fundované, doplňované osobními zkušenostmi z prezentovaných vinařství. Přesto jsem měl dojem, že pro část osazenstva to bylo moc odborné a trochu mě napadlo známé rčení o házení perel…
S Jirkou jsme oba hodnotili zcela samostatně, přesto byla naše hodnocení velmi blízká. Pro srovnání uvedu i jeho bodování.
Sauvignon blanc Camas 2012 Vin de Pays d´Oc - Anne de Joyeuse. Úvodní víno z Languedocu mělo obsah alkoholu 12,5 %. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní lehce nasládlá vůně bylin a ovoce s tóny broskví a hluchavek. Lehčí svěží harmonické víno s nepatrnou ale příjemnou hořčinkou a jemnou mineralitou. Dochuť kratší. Hodnotil jsem lepšími 6,5 (78) body, (Jirka dal horších 7).
Chateau Les Fontenelles 2013 AOC Bergerac Sec. Víno bylo vyrobeno z odrůd Sauvignon blanc a Sémillon. Obsah alkoholu 12 %. Světlejší zlatavá barva, hodně vysoká viskozita. Intenzivnější vůně sladkých hrušek a meruněk. V těle středně plné, poněkud plošší. Ovocná chuť s tóny hrušek a trochu výraznějšími kyselinkami. Dochuť kratší až střední. Hodnotím stejně jako předchozí vzorek, Jirka dal 7 bodů.
Les Tuiliéres 2012 AOC Sancerre - Michel Redde. Obsah alkoholu 13 %. Velmi světlá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní sladší ovocná, přesněji obtížně zařaditelná vůně. V těle středně plné, harmonické, lehce minerální, s chutí citrusů. Dochuť středně dlouhá. Poměrně zajímavé víno, kterému jsem já dal lepších 7 (81) a Jirka horších 7,5 bodů.
Menetou-Salon 2011 AOC, Mademoiselle T - Domaine Jean Teiller. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Slabší, lehce nasládlá, přitom těžší, spíše bylinná vůně. V těle plnější, velmi dobře pitelné, s velmi zajímavě působící hořčinkou a chutí grepů. Dochuť středně dlouhá. Na hodnocení jsme se shodli - 7,5 (83) bodů. Bylo to nejlepší z bílých vín, zároveň ale i nejdražší - 499,-.
Chateau de Rouillac 2008 Pessac-Leognan AOC. Obsah alkoholu 12,5 %. Víno zrálo v barikových sudech. Zlatavá vůně, hodně vysoká viskozita. Intenzivnější vůně s jasnými znaky bariku. Velmi příjemné tóny vanilky a sladkého krému. V těle plné, nakonec se mi ale vůně zdála o dost lepší než chuť, ve které jsem cítil náznak jablek. Dochuť dlouhá. Dal jsem mu 7 (80), Jirka lepších 7 bodů.
Cabernet Sauvignon Camas 2012 Vin de Pays d´Oc - Anne de Joyeuse. Vyšší obsah alkoholu (13,5 %) nepůsobil vůbec rušivě. Barva rubínová, viskozita střední. Středně intenzivní vůně tmavého ovoce, peckovin, borůvek, náznaky dřeva. V těle středně plné, velmi příjemné. Nekomplikované víno, které by se ale dalo pít celý večer, kulaté, s chutí borůvek. Mělo nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou (165,-). Středně dlouhá dochuť. Dávám horších 7,5 (82), Jirka 7,5 bodu.
Rouge "Prestige" 2012 Coteaux du Libron IGP - Domaine Preignes le Neuf. Vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon (60 %) a Merlot. Obsah alkoholu 12,5 %. Hezká tmavší rubínová barva, viskozita vysoká. Středně intenzivní těžší vůně, hodně kořenitá. Byly tu višně a vanilka. Plné tělo, neobvyklá chuť vanilkového pudinku s třešněmi, příjemné třísloviny. Středně dlouhá dochuť. Vcelku originální víno jsem ocenil 7,5 (83) a Jirka horšími 7,5 body.
Chateau Valentin 2009 Blaye Cotes de Bordeaux AOC. Toto víno představovalo jistou výjimku, protože neobsahovalo Cabernet Sauvignon. Bylo vyrobeno z odrůd Merlot (60 %), Cabernet Franc (30 %) a Petit Verdot (10 %). Tmavě rubínová barva, hodně vysoká viskozita. Středně intenzivní těžší kořenitá vůně višní a vanilky. Těžké víno plného těla i chuti s tóny jahodové marmelády, které na mě ale působilo trochu unaveně. Dochuť dlouhá. Dal jsem mu 7 (80) bodů, Jirka horších 7,5.
Chateau les Fontenelles, Futs de chene 2011 AOC Bergerac. Vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Obsah alkoholu 14 %. Zrálo v dubových sudech. Velmi tmavá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější těžší vůně borůvek a černého rybízu s jen lehkým dotekem vanilky. V těle plnější, harmonické, s příjemnými taniny, jemně pikantní, s chutí borůvek. Dlouhá dochuť. Dávám horších 8 (85), Jirka lepších 8 bodů.
Chateau Larose Trintaudon 2009 AOC Haut Médoc, Cru Burgeois. Vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon (60 %) a Merlot. Obsah alkoholu 13,7 %. Barva tmavého rubínu, vysoká viskozita. Víno zrálo v bariku. Středně intenzivní jemná vůně tmavých třešní. Vína byla plná pusa, bylo krásně harmonické, jemně pikantní s uhlazenými tříslovinami a delší dochutí. Nejlepší víno večera, shodně jsme ho ohodnotili 8,5 (89) body. Cena byla ovšem také nejvyšší - 564,-.
Ochutnávka se po všech stránkách vydařila, žádné negativní připomínky nemám.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy