Alibernet, Hibernal a další lednová vína

Počátkem roku 2014 jsem doma otevřel šest lahví, z toho tři domácího původu. A narazil jsem na vína velmi pěkná i na propadáky.
Alibernet 2010 zemské víno - Jaroslav Stejskal, Vinařství na Čejči. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) délky 45 mm. Obsah alkoholu 13 %. Velmi tmavá barva na pomezí rubínu a granátu. Viskozita vysoká. Středně intenzivní velmi příjemná a široká vůně. Bylo tu sladké pečivo s oříšky, čokoláda a bylinky. Středně plné tělo, velmi dobře pitelné víno s výraznými tóny černého rybízu, hodně šťavnaté, pikantní, s téměř neznatelnými tříslovinami. Dochuť kratší až střední. Celkově se mi velmi líbilo, jen mohlo být trochu delší. Dostává lepších 8 (87) bodů.
Ciró Rosso 2010 Denominazione di Origine Protetta - Vinicola De Luca, Kalábrie, Itálie. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou dlouhou 38 mm. Vyrobeno z odrůdy Gaglioppo. Obsah alkoholu 13 %. Granátová barva, vysoká viskozita. Nepříliš intenzivní divná vůně syrového masa. Prázdné víno, ani jeho chuť nenadchla. Jakési tmavé ovoce s hořko trpkými tóny, hlavně v krátké dochuti. Dostává 5,5 (70) bodů.
Faustino Rivero Ulecia 2008 Reserva, Silver Label, DOCa Rioja - Bodegas Faustino Rivero, Rioja, Španělsko. Zelená Bordo láhev se zajímavou etiketou a kvalitní záklopkou byla uzavřena plným korkem dlouhým 45 mm. První dojem tedy velmi dobrý. Víno bylo vyrobeno z odrůd Tempranillo (85 %) a Garnacha. Dostalo stříbrnou medaili na Mundus vini, stříbrnou na International Wine & Spirit Competition a bronzovou na International Wine Challenge. Obsah alkoholu 13 %. Barva tmavého granátu, vysoká viskozita. Slabší vůně malin, višní a jemný náznak vanilky a čokolády. V těle středně plné, v harmonické chuti podobné tóny jako ve vůni, hezky uhlazené třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Dávám 8 (86) bodů.
Ryzlink rýnský 2009 výběr z hroznů - Bunža Bzenec. Vinařská obec Bzenec, vinice Novosady. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou dlouhou 38 mm. Obsah alkoholu 11 %. Víno dostalo stříbrnou medaili na AWC Vienna a ještě několik dalších. Světlá barva s nazelenalým nádechem, viskozita střední. Slabší lehce kořenitá vůně sladkých jablek. Méně plné tělo, chuť hodně sladká s nádechem pomerančů, chyběly tu kyseliny. Dochuť krátká. Moc nechápu ty medaile, já dal jen 6 (74) bodů.
Hibernal 2011 pozdní sběr - Žerotín Strážnice. Viniční trať Tmice. Víno dostalo stříbrnou medaili na Vinařských Litoměřicích a bylo championem Pardubického festivalu vína. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Světlinká zlatavá barva s lehkým nazelenalým nádechem, ve vzhledu perlení. Viskozita střední až vyšší. Intenzivní vůně manga a broskví. Středně plné tělo, chuť hodně kořenitá. Bylo v ní opět mango a nepatrná hořčinka. Dochuť středně dlouhá. Dostává horších 7,5 (82) bodů.
Cabernet Sauvignon 2010 Casillero del Diablo - Concha y Toro, Valle Central, Chile. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavofialová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně černého rybízu, tmavých třešní a čokolády. Středně plné tělo, lehce pikantní. V chuti opět třešně a černý rybíz. Třísloviny byly sice zřetelné, ale nerušily. Dochuť spíše kratší. Dávám lepších 7 (81) bodů.

Jak je vidět, nejlépe zabodoval domácí Alibernet. S touto odrůdou mám zatím převážně velmi dobré zkušenosti. Z domácích nebyl špatný ani Hibernal ze Strážnice, ze zahraničních nezklamalo červené španělské víno z oblasti Rioja.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy