Vinařské aktuality - listopad 2013

Nejstarší evropské víno
Archeologové, pracující na vykopávkách pravěkého sídliště Dikili Tash v severním Řecku, zde nalezli důkazy o tom, že zde docházelo k lisování vína. Stáří nálezu je 6 200 let. Samotný nápoj pochopitelně (bohužel) nenašli, ale velké množství slupek a peciček + stopy na stěnách keramiky, které také vypovídají o procesu kvašení. Pokud se vše potvrdí, byla by to nejstarší známá výrobna vína v Evropě. Zatím nejstarší nálezy o počátcích vinařství na světě, pocházející z Kavkazu, jsou staré asi 7 4OO let.
Podraží chilské víno?
Z Chile přicházejí informace o tom, že nezvyklé mrazy výrazně postihly zdejší vinařství. Očekává se, že úroda ročníku 2014 by mohla být nižší až o 20 % oproti letošní. Cena vína tak pravděpodobně vzroste.
A co ceny argentinského vína?
I tady se nemohou spotřebitelé moc těšit. Objem exportu lahvovaného vína sice klesá, cena by ale měla jít nahoru. Podle názorů zdejších analytiků přestávají být argentinská vína konkurenceschopná v nízkém cenovém segmentu, mají ale přitom v mnoha zemích poměrně velkou oblibu díky příznivému poměru mezi kvalitou a cenou. Bude tedy snaha prodat menší množství lahví za o něco vyšší cenu.
Americké AVA
V současné době je v USA kolem 210 vinařských oblastí AVA (American Viticultural Area). Tento systém slouží k vyjádření unikátních geografických a klimatických zvláštností. Vedle základních regionů, jako je třeba Napa Valley AVA, existují ještě menší subregionální jednotky, kterých je v údolí Napa 16. Stále přibývají nové, což ale vyvolává pochybnosti, do jaké míry se v tom nakonec budou spotřebitelé orientovat.
Oranžová vína
V poslední době se ve světě, zejména v USA, ale do jisté míry i u nás, objevuje snaha o zavedení nové kategorie vín: vedle červených, bílých a růžových by měla být ještě oranžová. Ve skutečnosti to vlastně není úplně nová záležitost, podobná vína existovala už dávno a stále se vyrábějí celkem běžně třeba v Gruzii. Jedná se vlastně o bílá vína, která prodělala dlouhou maceraci na slupkách. Mívají výrazné aroma, velmi tmavou žlutou barvu s oranžovým nádechem. U nás se objevila podobná na zajímavé akci Jiná vína. Ve světě jsou známá například slovinské Movia, Roxanich z Chorvatska, italský Gravner nebo kalifornský Donkey and Goat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy