Vinařské aktuality – říjen 2013

Máte málo pohybu? Pijte červené!
Sedavý způsob života může zapříčinit řadu zdravotních potíží. Zmírnit je může i pití červeného vína, které obsahuje řadu látek, jež organismu pomáhají tyto problémy překonat. Ať už se to týká cév, metabolismu či dýchání, červené víno při rozumném pití představuje pro úředníky nebo učitele lék.
Víno udržuje člověka mladým
Američtí vědci z Harvardu lépe prozkoumali mechanismus působení resveratrolu obsaženého ve víně na zpomalení stárnutí organismu. Tento výzkum by měl pomoci i při vývoji léků zmírňujících negativní projevy stárnutí.
Vliv červeného vína na imunitu
Vědci ze státní univerzity v Oregonu zjistili po porovnání několika set látek, že na posilování imunity má nejlepší vliv resveratrol obsažený v červeném víně. Pomáhá bojovat s nebezpečím rakoviny a cévních onemocnění. Velmi příznivě na člověka ale působí i konzumace borůvek.
Pokroky anglického vinařství
Že je britský trh s vínem jedním z nejvýznamnějších na světě, to není nic nového. Novinkou je ale to, že se zde postupně začínají prosazovat i vína domácí produkce. Oteplování planety v poslední době zlepšilo i podmínky pro zdejší vinařství. Výsledky na mezinárodních soutěžích jako je The International Wine & Spirit Competition (IWSC) ukazují, že s anglickými víny je třeba počítat.

Alkoholik = člověk s velkým úvěrem?
Zajímavou shodu, která nemůže být náhodou, našli ruští statistici. Zjistili, že regiony, kde je největší procento alkoholiků, se poměrně přesně shodují s těmi, kde mají lidé nejvíce úvěrů. Nejde o oblasti typicky ruské, ale spíše okrajové, osídlené menšinami, jako je Jamalo-něněcký nebo Chanti-mansijský okruh, případně Čukotka. V těchto místech, kde alkoholismus výrazně překračuje celostátní průměr, zaznamenávají banky největší přírůstky úvěrů. A třeba Čečenci, kteří pijí velmi málo, si úvěry skoro neberou.
Nejlepší německá vína
Německá zemědělská společnost Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft DLG oceňuje každoročně nejlepší německá vína při tzv. DLG-Bundesweinprämierung. Jedná se o mimořádně prestižní záležitost a medaile mají tedy velkou hodnotu. Bylo hodnoceno 330 vinařství ze všech 13 vinařských regionů. Nejvyšší ocenění putovala nejčastěji do oblasti Baden (17x), Pfalz (14x) a Rheinhessen (11x). Jako nejlepší kolekce suchých bílých byla oceněna vína z Weingut Theo Enk, Dorsheim (Nahe), z červených suchých Weingut Leopold Schätzle, Endingen (Baden), ze suchých barikových Winzergenossenschaft Sasbach am Kaiserstuhl (Baden). Čestnou cenu za nejlepší sortiment ryzlinků získal Weingut Horst Sauer, Volkach-Escherndorf (Franken).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy