Vinařské aktuality – září 2013

Vliv vína kvalitu kostí žen
Známým faktem je, že se u žen v důsledku menopauzy objevuje řídnutí kostí. Skotští vědci z Aberdeenu provedli výzkum, ve kterém shromažďovali údaje o 900 ženách po dobu 5-7 let. Podařilo se prokázat blahodárný účinek vína při jeho pravidelné mírné konzumaci - tj. jednu sklenku denně.
Víno zbavuje depresí
Další vědecký výzkum, kde bylo sledováno 5 500 lidí ve věku 55-8O le, prokázal příznivý vliv mírné konzumace vína na psychiku člověka. Zkoumaní lidé netrpěli depresemi a nelákal je tolik ani tvrdý alkohol.
Ruské embargo na moldavské víno
Z Ruska už delší čas přicházela do Moldávie varování, týkající se kvality vyváženého vína. Vrchní lékař Ruské federace Oniščenko vyhlásil, že země je nucena zakázat další dovoz moldavského vína.
Moldavské víno vykoupí Rumunsko
V souvislosti s ruským embargem vyhlásil rumunský prezident, že dojde k výraznému zvýšení dovozu vína z Moldávie, odkud země zatím dovážela asi 3-5 % produkce.
Víno prohlášeno za argentinský národní nápoj
Argentinský prezident podepsal dokument, podle něhož se víno a čaj maté stávají národními nápoji. Ministerstvo zemědělství se má postarat o akce sloužící k rozšiřování informací o tradicích spojených s těmito nápoji. To, že se jedná o národní nápoj, by se mělo objevit i na etiketách vína.
První víno z Altaje
Zní to skoro neuvěřitelně, ale v Novosibirsku byla představena první vína z révy, pěstované na Altaji. Jednalo se o bílá i červená vína vyrobená z odrůd Pinot noir a Chardonnay, z hroznů sklizených v roce 2012. Celkem bylo vyrobeno 2 700 lahví.
Nejdražší šampaňské
Tak nevím jak vy, ale tohle si asi nekoupím. Malé rodinné vinařství Chapuy prodává (a už prodalo!) jednu láhev šampaňského značky Goût de Diamants za pouhých 1,8 milionu dolarů. Pravdou je, že lahvička je zdobena zlatem a diamanty.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy