Red Šaler, Pálava a to další ze září


Zářijové domácí koštování bylo skoro úplně v znamení našich vín, polovina byla bílých. Celkově jsem narazil spíše na lepší průměr.
Pálava 2011 pozdní sběr -Vinselekt Michlovský. Vinařská obec Perná, viniční trať Goldhamer. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť plátek) o délce 45 mm. Obsah alkoholu 13,5 %. Sytá zlatožlutá barva, viskozita střední. Intenzivnější kořenitá sladká květinová vůně. Plné tělo, v chuti velmi kořenité s jemnou hořčinkou. Středně dlouhá dochuť. Hodnotím 7,5 (83) body.
Zi´Lumari, Cabernet/Merlot 2010 IGT Sicilia - Angelo Rocca & Figli, Itálie. Zelená Bordolesse byla uzavřena korkem (plátek-drť- plátek) dlouhým 40 mm. Obsah alkoholu 14,5 %. Velmi tmavá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější vůně višní a malin. Plné tělo, příjemná chuť višní a borůvek s tóny čokolády. Třísloviny trochu drsnější. Dochuť delší. Dávám 7,5 (83) bodů.
Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr - Beneš Hrušky. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem o délce 45 mm. Obsah alkoholu 12 %. Velmi tmavá barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vysoká. Slabší, hodně zakouřená a sladce působící vůně s náznakem višní. Plnější tělo, chuť višní a ostružin, nevýrazné třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Víno jsem pil před dvěma lety a bohužel se od té doby poněkud zhoršilo, nicméně delší vydýchání s ním udělalo docela zázrak a nakonec posunulo mé hodnocení o celý bod nahoru na 7 (80) bodů.
Red Šaler 2009 - Vinařství rodiny Špalkovy. Tmavozelená hezká atypická láhev o obsahu 0,5 l byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) dlouhým 38 mm, ale zalitým navíc ještě voskem. Toto víno bylo vyrobeno z odrůd Modrý Portugal a Frankovka + vinného destilátu. Obsah alkoholu 17 %. Barva tmavého rubínu, viskozita vysoká. Intenzivnější těžká vůně višní v čokoládě, plné tělo. Lahodná chuť, sladké a zároveň šťavnaté. Byly tu opět sladké višně a také černý rybíz. Dochuť delší. Oceňuji horšími 8 (85) body.
Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr - Vinařství Pod Martinkou Horní Věstonice. Vinařská obec Horní Věstonice, viniční trať Pod Děvínem. Průzračná Bordolesse byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12 %. Sytější zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější ovocně-květinová vůně sladkých hrušek a koření. V těle méně plné, chuť horší než vůně s dosti vysokými kyselinami a lehkou hořčinkou. "Plnou chuť lučního kvítí", kterou slibovala etiketa, jsem tam nenašel. Fakt je, že luční kvítí běžně nejím, takže nevím, jak by to mělo chutnat.Dochuť kratší. Dávám 6 (74) bodů.
Muškát moravský 2009 výběr z hroznů - Bunža. Vinařská obec Bzenec, vinice Novosady. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12 %. Víno dostalo stříbrnou medaili na soutěži Terravino v Izraeli v roce 2010. Zlatavá barva, viskozita nižší. Méně intenzivní vůně kandovaného ovoce. V těle plnější, v chuti sladké citrusy. Dochuť středně dlouhá. Předpokládám, že v roce 2010 na Terravinu bylo víno v lepší kondici. Dávám mu 7 (80) bodů.
Nejvíce mě tentokrát zaujalo moravské "portské" rodiny Špalkovy. Byla to sice spíše jen taková chuťovka, ne na delší pití, ale velmi příjemná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy