Chateauneuf du Pape Grande Réserve, Anares Reserva DOCa Rioja, Malbec Barrel select a další skvělá vína z počátku léta

Na počátku léta jsem měl velmi šťastnou ruku při vybírání vín na domácí ochutnávaní. Strefil jsem se do několika velmi pěkných zahraničních červených vín, která jsem také dost vysoko bodově ohodnotil. Dvě bílá domácí se ale v této konkurenci neztratila a jedno z nich nakonec obsadilo pomyslnou druhou příčku.

Chateau Les Hauts Marcieux, Cru Bourgeois 2007 AOC Haut-Médoc, Francie. Zelená Bordo láhev, obsah alkoholu 12,5 %. Vyrobeno z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon. Tmavá granátová barva, velmi vysoká viskozita. Méně intenzivní lehce nasládlá vůně černého rybízu, dřeva a lehký nádech vanilky. V těle středně plné, chuť hodně kořenitá s trochu výraznějšími tříslovinami. Středně dlouhá dochuť. Celkově mi víno nepřišlo příliš zajímavé, ocenil jsem ho 7 (80) body.
Malbec 2009 Barrel select - Bodega Norton, Mendoza, Argentina. Vinařství bylo založeno v roce 1895, vinice se nacházejí v nadmořské výšce 1100 metrů a keře jsou starší než 15 let. Víno leželo 12 měsíců ve francouzských barikových sudech. Zelená láhev Top Bordo byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Obsah alkoholu vysoký - 14 %. Velmi tmavá rubínová barva s fialovým nádechem, viskozita hodně vysoká. Zvláštní středně silná vůně švestek, jitrocelového sirupu a dřeva. Plnější tělo, i chuť byla poměrně neobvyklá, ale velmi uhlazená, sametová. Připomínala švestková povidla a byly zde příjemné sladké třísloviny. Delší, velmi jemná dochuť. Víno se pilo velmi lehce, vysoký obsah alkoholu vůbec nerušil. Dávám 8 (86) bodů.
Pálava 2010 výběr z hroznů - Vinařství Naturvini Bavory. Vinařská obec Rakvice, viniční trať Krefty. Moje první seznámení s novým vinařstvím Patrika Staška, který před jeho založením prošel řadou našich známých vinařství. Zelená láhev burgundského typu byla uzavřena korkem plátek-drť-plátek. Obsah alkoholu 11,5 %. Světle zlatavá barva, viskozita velmi vysoká. Méně intenzivní vůně proslazeného ovoce a růží. V těle středně plné, hodně kořenité, poměrně pikantní, jemně nasládlé. Dochuť středně dlouhá. Dostává lepších 7 (81) bodů.
Chateau Les Tuileries 2010 AOC Bordeaux. Zelená láhev typu Bordo byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12,5 %. Rubínová barva s fialovými tóny, vysoká viskozita. Slabá, obtížně zařaditelná a nepříliš lákavě působící vůně. Byl tam náznak černého rybízu ale také travnaté tóny. V těle méně plné, chuť ostřejší, málo uhlazená. V delší dochuti byl cítit hlavně alkohol. Dávám 6 (74) bodů.
Neuburské 2010 pozdní sběr - Vinařství Šoman Dolní Dunajovice. Vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Plotny. Zelená láhev typu Bordolesse byla uzavřena plastovou zátkou. Zlatá medaile z Vinařských Litomeřic 2011. Obsah alkoholu 12 %. 5,6 g zbytkového cukru, 6 g kyselin, 23,5 g bezcukerného extraktu. Sytější zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní nasládlá vůně malin a nektarinek. Plné tělo, velmi příjemná, hodně kořenitá, řízná chuť meruněk a nektarinek, lákající k dalšímu napití. Delší dochuť s jemnou ale příjemnou hořčinkou. Hodnotím horšími 8,5 (88) body.


Añares 2006 Reserva DOCa Rioja - Bodegas Olarra, Španělsko. Tmavohnědá Bordolesse byla uzavřena plným korkem o délce 50 mm. Víno leželo 18 měsíců v barikových sudech, to se ale ve výsledku projevilo jen velmi jemně, víno mělo spíše ovocný charakter. Bylo vyrobeno z odrůd Tempranilo (90 %), Garnacha (5 %) a Mazuelo/Graciano (5 %). Dostalo 92 bodů od Wine Spectatoru.a zároveň bylo ohodnoceno jako nejlepší víno do 20 dolarů za láhev. Obsah alkoholu 14 %. Tmavofialová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní ale zajímavá široká vůně višňové marmelády, borůvek, švestek a koření. V těle plné, lahodná, nádherně uhlazená chuť malin, brusinek a višní, velmi kořenité. Hodně dlouhá dochuť. Dávám lepších 8,5 (90) bodů.
Chateauneuf du Pape 2009 Grande Réserve AOC Chateauneuf du Pape - Philippine de Saint-Cyrille, Francie. Masivní láhev burgundského typu s vytlačeným znakem apelace měla sice kvalitní záklopku, ale překvapivě dost obyčejný korek z drti o délce 44 mm. Obsah alkoholu 14 %. Velmi pěkná rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně malin, a koření. Středně plné tělo, v chuti krásně uhlazené s jemnými tříslovinami. Víno příjemné chuti kompotu z černého rybízu a borůvek, pikantní, jemně kořenité. Vysoký obsah alkoholu nebyl při pití vůbec znát. Dochuť delší. Dávám lepších 8 (87) bodů.
Nejsilnější zastoupení měla tentokrát francouzská vína, přesto si prvenství nakonec odnesla Reserva ze španělské Rioji. Šomanovo Neuburské mi ale také udělalo velkou radost a potvrdilo, že z této odrůdy se dají dělat vína velmi zajímavá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy