Vinařské aktuality – duben 2013

Nové poznatky o vlivu červeného vína na zdraví

Již dříve bylo zjištěno, že červené víno pomáhá při regeneraci organizmu po fyzické námaze. Nově se zjistilo, že je prospěšné i pro lidi, kteří naopak velkou část dne prosedí. Resveratrol obsažený v červeném víně stimuluje fyzickou aktivitu a částečně pomáhá k omezení negativního vlivu sedavého způsobu života. Nové léky na bázi resveratrolu by měly pomáhat nemocným s diabetem, srdečními chorobami i rakovinou. Jednou by měly pomoci člověku, aby se dožil až 150 let.


Ampulky s vínem

Jsou milovníci vína, kteří chtějí mít vždy po ruce pohár skvělého vína. Těm by měly pomoci nové skleněné ampulky. Jsou dlouhé 25 a široké 5 mm. Vejde se do nich asi 0,2 l, mají šroubovací uzávěr a měly by být plněny kvalitními víny.


Pokles spotřeby vína v Itálii

Spotřeba vína v Itálii zaznamenala rekordní pokles. Za posledních deset let je to o 22 %. Způsobily to hlavně dva faktory. Jednak se negativně projevila hospodářská krize a změnily se i zvyky spotřebitelů. Zatímco dříve bylo zvykem pít ho téměř denně, dnes si přibližně 50 % dotázaných dává víno jen spíše výjimečně nebo maximálně 1-2 sklenky týdně a 6 % ho nepije vůbec.


Speciální sklenka od firmy Riedel

Tato firmy přišla s novinkou. Pohárem speciálně vyvinutým pro jednu konkrétní odrůdu vína - Malbec. Je vysoký 13,5 cm a v nejširším místě má 8,5 cm. Měl by umožnit maximální uvolňování ovocného aromatu.


Orgiastic Carafe

Pro ty, kteří se o oblíbené víno nechtějí s nikým dělit, zase vyvinuli ve Francii zvláštní kombinaci poháru a karafy. Vejde se sem celá láhev o obsahu 0,7 l. Po naplnění se už není třeba starat o žádné dolévání.


Papež vinařem

Nový papež František se jako první v tomto úřadě bude zabývat vinařstvím. V jeho venkovské rezidenci se bude vyrábět víno červené i bílé. Papež pochází z Argentiny a jeho předkové z Itálie, takže je celkem pochopitelné, že k vínu má blízko. Jeho děd produkoval víno v oblasti Piemontu.


Čínská vláda bude investovat do propagace vinařství

Po velkém mezinárodním úspěchu čínského vína Chateau Reifeng-Auzias Cabernet 2010, které bylo časopisem Decanter v roce 2012 oceněno jako nejlepší víno bordeauxského stylu v ceně do 10 liber, se čínská vláda rozhodla finančně podporovat účast čínských vinařství na evropských soutěžích. V roce 2013 by se čínská vína měla ve velkém množství objevit například na Concours Mondial de Bruxelles, Vinalies internationales, Mundusvini a dokonce i Muvina. Slibují si od toho, že po získání mnoha medailí snadněji proniknou na evropské trhy - do supermarketů i nejlepších restaurací.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy