Vinařské aktuality – únor 2013

(Foto: www.winegirlwines.com)


Perspektivy čínského vinařství
Podle odhadu expertů by Čína již v roce 2016 měla obsadit šesté místo na světě v produkci vína. Kvalita čínského vína v posledních letech stále roste, což začíná konkurenty čím dál víc ohrožovat, nejvíce zřejmě Francouze. Co se týče celkové spotřeby vína, měla by Čína v témže roce poskočit dokonce na druhé místo za USA a přeskočit tak dokonce Francii nebo Anglii. Dále se očekává, že v nejbližších letech bude klesat objem dovozu vína do země, která se dočasně stala velmi zajímavým odbytištěm například pro Franci nebo Austrálii, ale v důsledku růstu domácí produkce se zřejmě postupně dovoz zřetelně omezí.
Problémy australských vinohradníků
Letošní sezóna je v Austrálii příznivá pro kvalitní vyzrávání hroznů, ale méně už pro samotné vinohradníky, protože nadbytečná produkce výrazně snížila ceny. Jsou tak nuceni hrozny prodávat prakticky za ceny odpovídající pouze výrobním nákladům. Nadějí, která jim zbývá, je zvýšený vývoz do Číny.
(Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carte_vignoble_beaujolais.png)


Krach vinařství v Beaujolais
Odhaduje se, že asi 50 vinařství v oblasti Beaujolais bude nuceno ukončit činnost. Důvodem je velmi špatná úroda v roce 2012, asi o 40 nižší než obvykle, v důsledku čehož výdaje vinařů překročily zisky. Tak špatný rok, kdy neúroda postihla celý region, tu nepamatují.
(Foto: center.gordonswine.com)


Výprodej španělských vinařství
Nepříliš dobré zprávy přicházejí také ze Španělska. Majitelé jsou nuceni prodat asi stovku zdejších vinařství. Přitom jejich ceny spadly o polovinu. Mnohé z nich se nacházejí v historických budovách, vlastní stovky hektarů vinic a mají i dobré kontakty na zahraniční zákazníky.
(Foto: vesti.az)

Červeným vínem proti Alzheimerově chorobě
Skupina britských vědců z Leedsu soudí, že resveratrol, obsažený v červeném víně, pomáhá v boji proti začínající Alzheimerově chorobě. Extrakt z červeného vína se jeví jako slibný pro výrobu léčiv na toto onemocnění.
(Foto:hrs.de)

První mistrovství světa v degustaci
Významný francouzský vinařský časopis La Revue du Vin de France organizuje první mistrovství světa v degustaci. Zatím existovalo jen mistrovství Evropy. Mistrovství se bude konat v říjnu 2013 ve Francii. Zúčastní se asi dvacet družstev z různých zemí. Půjde tu o slepou degustaci 12 velkých vín z různých zemí. V nejbližší době by měla proběhnout přípravná kole v jednotlivých světadílech, z nichž vyjdou účastníci finále. Zájemci se mohou hlásit na adrese: championnat.degustation.rvf@gmail.com
(Foto: www.jingdaily.com)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy