Vinařské aktuality – leden 2013

Rekordní růst exportu vína z JAR
V roce 2012 vyvezla JAR 417 milionů litrů vína, což je dosavadní rekord. Oproti roku 2011 to znamená nárůst o 17 %. Úspěch umožnila také nízká úroda v Evropě, Latinské Americe, Austrálii i na Novém Zélandu. V tomto roce je v JAR očekávána rekordní úroda - kolem 1,4 milionu tun hroznů. Export by tedy mohl být opět úspěšný.
Čínský vinařský trh - prognózy
Podle expertů by v roce 2013 měly být na čínském vinařském trhu klíčové zejména dva trendy. Jednak by měl výrazně růst prodej vína přes internet. Některé velké obchodní firmy se už soustřeďují pouze na tento typ prodeje. Druhým klíčovým faktorem by měl být boj proti nekvalitním napodobitelům známých vinařských značek. Tento podvod je v Číně velmi rozšířený. Aby mohl být potlačen, budou muset spolupracovat státní orgány i soukromé firmy.
K dalším očekávaným tendencím by měla být změna struktury importu. Bohatí Číňané zatím chtějí především vína z Bordeaux, která jsou ale právě proto nejčastěji falšována. Prodejci budou věnovat také větší pozornost menším městům. Zatím se totiž obchod s vínem soustřeďoval fakticky jen do malého počtu největších měst, kdežto ostatní byla stranou zájmu. Zahraniční vína se tak zatím dostávala jen k velmi malé části populace - asi 20 milionům. Předpoklady jsou, že ale brzy už by je mohlo nakupovat asi 80 milionů. Obchodně zajímavý by také měl být prodej vína v balení menším než 0,75 l. Mladí Číňané jsou totiž zatím při nakupování vína poněkud opatrní, a pokud se rozhodnou ho koupit, chtějí menší objem
Červené víno pro zdraví
Izraelští vědci z univerzity v Jeruzalémě zkoumali vliv červeného vína na snižování nebezpečí srdečně-cévních onemocnění. Prokázali, že sklenka červeného skutečně omezuje negativní vlivy konzumace tučné stravy.
Nejlepší Kagor
Sladké moldavské víno Kagor je oblíbené u nás, mají ho ale rádi i Rusové. Ruští experti posuzovali produkci různých výrobců. Jako nejlepší ohodnotili Kagor Blagověst od firmy Dionis Club, vyráběný z odrůdy Cabernet Sauvignon. Roční produkce Kagoru této firmy je asi 1,5 milionu lahví, které exportuje do Ruska, Polska, USA, Německa a dalších zemí.
Více informací o Kagoru viz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy