Vinařské aktuality – listopad 2012

Kvalitní víno v plechovkách?
Australská firma Winestar plánuje prodávat víno v aluminiových plechovkách, podobných těm na pivo. To by možná nebylo až tak překvapivé jako to, že v nich chce dodávat vysoce kvalitní vína z Burgundska, Bordeaux apod. První vlaštovkou jsou vína vinařství Chateau de l´Ille. Winestar přitom chce navázat obchodní kontakty s menšími vinařstvími, kterým dá možnost snadnějšího pronikání na trh.
Vinař roku 2012 z Německa
Stejně jako u nás je i v Německu pravidelně vyhlašován Vinař roku. O titul soutěžilo 300 vinařství, zastoupených 4 700 víny. Vítězem je Weingut Geiger & Söhne z franckého Thüngersheimu. Druhý byl Weingut August Ziegler z Maikammeru ve Falci.
Speciální dekantační láhev
Zajímavou novinkou je láhev, ve které se bude prodávat španělské víno Sire 24. Je unikátní tím, že zároveň nahrazuje dekantační karafu. Všechny usazeniny zůstanou v jejím zvláštním dně. Víno proto ani nemusí být před lahvováním filtrováno. Neobvyklá láhev jistě upoutá pozornost zákazníků. I etiketa má jistou zvláštnost. Použité barvy byly smíchány s vínem.
Top 1OO vín podle časopisu Wine Enthusiast
Americký vinařský časopis Wine Enthusiast zveřejnil soupis stovky nejlepších vína za rok 2012. V první desítce se cena pohybovala mezi 40 až 135 $. Na prvním místě bylo víno Toskánska:
98 bodů - Marchesi Antinori 2008 Guado al Tasso (Bolgheri Superiore). Má se jednat o neobyčejné víno s tóny třešní, tabáku a hořké čokolády ve vůni. Cena - 102 $. Další místa obsadila tato vína:
98 b. - Pirouette 2008 Red Wine (Columbia Valley) - za pouhých 50 dolarů.
98 b. - Château Léoville-Barton 2009 (Saint- Julien) - 135 $.
95 b. - Ridge 2009 Estate Monte Bello Vineyard Cabernet Sauvignon (Santa Cruz Mountains) - za přátelských 40 dolarů.
97 b - Capanna 2007 Brunello di Montalcino
96 b - Bründlmayer 2010 Zöbinger Heiligenstein Erste Lage Alte Reben Reserve Riesling (Kamptal)
98 b - Quilceda Creek 2009 Cabernet Sauvignon (Columbia Valley)
96 b - Louis Jadot 2009 Corton-Pougets
96 b - Evening Land 2010 Seven Springs Vineyard Summum Chardonnay (Eola-Amity Hills)
95 b - Longoria 2009 Fe Ciega Vineyard Pinot Noir (Sta. Rita Hills)
Nejstarší vinný kámen
Vedoucí Černomořského centra podmořských výzkumů Sergej Voronov oznámil, že se podařilo najít pravděpodobně nejstarší vinný kámen na světě. Byl v úlomcích antické amfory, která ležela na dně moře. Nález budou dále zkoumat také italští specialisté, aby upřesnili stáří a pokusili se zjistit odrůdu révy, z níž bylo víno vyrobeno. Není vyloučené, že ta už v dnešní době ani nemusí existovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy