Vinařské aktuality - říjen 2012

Export španělských a moldavských vín

Export španělských vín v letošním roce úspěšně roste. Nejvýrazněji se to projevuje v regionu Estremadura, kde nárůst oproti předchozímu roku představuje 48 % v objemu a neuvěřitelných 70 % v penězích. Velké úspěchy ale zaznamenává většina regionů. Zajímavá je oblast Kantabrie, doposud prakticky neznámá, kde je nárůst ještě mnohem větší, ale zde je třeba vzít v úvahu, že tu začínali téměř od nuly. Naopak jistý pokles znamenala nejslavnější oblast Rioja. Zdejší exportéři ale vyrovnali menší objem vývozu o něco vyššími cenami, takže nakonec přece jen vydělali. Podobný úspěch se ale asi teď nejspíš nebude opakovat, a to vzhledem k výrazně nižší letošní sklizni. (viz)

Velké úspěchy zaznamenali i moldavští obchodníci s vínem. V uplynulém roce se export do zemí Evropské unie zvýšil o 50 %. V roce 2012 zde sklidili celkem 540 tisíc tun hroznů. Bude zde vyrobeno asi 160 milionů litrů vína.
Robot - vinař

Ve Francii vytvořili zajímavého robota. Wall-Ye V.I.N. řeže větve, sbírá údaje o půdě, sestavuje mapu vinice, má přehled o zásobách ve skladu. Pohybuje se na čtyřech kolech, má dvě mechanické ruce a oči mu nahrazuje šest kamer.
Playboy a víno

Společnost Playboy představila svůj nový projekt - Playboy Wine Club. Už v roce 2008 se objevila série vín, na jejichž etiketách byla obálka tohoto časopisu, tehdy se ale Playboy ještě přímo nezabýval jejich prodejem. Členy klubu se nyní mohou stát zájemci bezplatně. Budou jim pak nabízeny speciální kartony vín. Každý karton bude mít nějaké jméno, které bude odpovídat duchu časopisu.
Odrůdy révy odolné vůči chladu

V Moldávii vyšlechtili několik nových odrůd révy, které jsou hodně odolné vůči různým nepříznivým klimatickým vlivům, zejména vůči chladu. Jedná se o Aperen roz, Aperen negru de Grozeşti, Aperen roz basarabean a Aperen alb.

Podobné úspěchy mají i šlechtitelé na Kubani. Jejich nové odrůdy také vynikají velkou odolnosti vůči chladu. Víno z nich vyrobené má prý výborné chuťové vlastnosti, kterými se údajně vyrovná takovým odrůdám jako je Merlot nebo Cabernet Sauvignon a bude se uvádět na trh pod názvem Anticea.
Sibiřské víno

I na Altaji experimentují s vínem. V listopadu by mělo být vyrobeno první víno, které by se na trh mělo dostat v příštím roce v množství asi 1 800 litrů. Réva byla dovezena z Francie z oblasti Franche-Comte. Šlo o Chardonnay a Muscat. Zatím tu mají malou vinici s 8,5 ha, plánují její zvětšení na 20 ha.
(Obě fotografie z deutscheweine.de)

Německá královna vína

64. královnou vína byla v Německu zvolena studentka vinařství Julia Bertram. Jako svůj cíl vyhlásila získat pro německá vína nové přátele. Uchazečky o titul musely kromě krásy a vtipu dokázat i dobré znalosti o víně a vinařství, poznat podle vůně různé odrůdy atd. Do finále postoupilo šest dívek, zastupujících jednotlivé vinařské regiony.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy