Veltlínské červené rané, Kalterersee Auslese, Malbec, Remajor a další pěkná vína

Mimořádně vyrovnaná a přitom povedená série vín z domova i ze zahraničí, která pocházela většinou ze známých vinařství a odrůd, ale našla se i jedna raritka z Itálie.
Sylvánské zelené 2009 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice. Vinařská obec Pasohlávky, viniční trať U Akátového lesa. Průzračnou láhev uzavíral plný korek o délce 44 m s logem vinařství. Víno získalo zlatou medaili na Weinparade Poysdorf. Obsah alkoholu 12 %. Sytá zlatožlutá barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní lákavá vůně sladkých hroznů a medu. V těle plné, olejovitá konzistence, v chuti příjemně kořenité. Ač bylo víno suché, přece působilo jemně sladce. Dochuť středně dlouhá. Dostává lepších 7,5 (84) bodů.
Malbec 2009 Reserva, Oak Cask - Trapiche, Mendoza, Argentina. U rezervy mě trochu překvapil korek z drti, ale dále již bylo seznamování s vínem příjemné. Víno zrálo v dubových sudech. Obsah alkoholu 14 %. Hezká temně rubínová barva, vysoká viskozita. Příjemná intenzivnější nasládlá vůně tmavého ovoce, zejména borůvek a černého rybízu. Plné tělo, hezky uhlazené třísloviny. Středně dlouhá dochuť. Toto víno dostává horších 8 (85) bodů.
Rulandské modré 2007 pozdní sběr, barrique - Vinselekt Michlovský Rakvice. Vinařská obec Rakvice, viniční trať Trkmansko. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plný korkem o délce 45 mm. Obsah alkoholu 12,5 %. Světlejší rubínová barva, viskozita střední až vyšší. Méně intenzivní, dosti nevýrazná vůně peckovin. Středně plné tělo, svěží chuť višní a hořkých mandlí. Dochuť delší. Dávám horších 7 (79) bodů.
Kalterersee 2009 Auslese Classico - Südtiroler Weinverband Eppen, Alto Adige (Südtirol) DOC, Itálie. Láhev zaujala etiketou i obsahem. Zajímavé bylo, že zde byla současně použita románská i germánská kategorizace vín, tj. DOC i Auslese (výběr z hroznů). I všechny ostatní popisky byly dvojjazyčné. Jde o to, že tento region je osídlen i německy mluvícím obyvatelstvem a původně patřil k Rakousku. Víno bylo vyrobeno z odrůdy Vernatsch (Schiava). Tmavozelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm s logem. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi neobvyklá světlinká hnědorezavá barva, vysoká viskozita. Ještě podivnější byla vůně. Byla zde kůže a hovězí maso. V těle středně plné, v hezky harmonické chuti byla povidla a červený rybíz. Dochuť středně dlouhá. Dávám lepších 7,5 (84) bodů.
Chardonnay 2010 Casillero del Diablo, Reserva - Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile. Zelená láhev burgundského typu byla uzavřena plným korkem o délce 45 mm s logem. Obsah alkoholu 13,5 %. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Těžká vůně ananasu a sladkých banánů. Plnější tělo, v chuti hodně kořenité. V delší dochuti poněkud rušila výraznější hořčinka. Z této řady "Ďábelského pána statku" jsem pil již Chardonnay ročníku 2008, to se mi ale líbilo více. Tentokrát dávám horších 7 (79) bodů.
Veltlínské červené rané 2010 výběr z hroznů - Sedlecká vína. Vinařská obec Sedlec, viniční trať Zátiší-Hliník. Láhev z průzračného skla byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Obsah alkoholu 11 %. Hezká zářivá medová barva, vyšší viskozita. Intenzivnější vůně medu, vosku, sladkých malin a cukroví. Plné tělo, lahodná, krásně uhlazená chuť slaďounkých Jablek. Dlouhá dochuť. Víno až překvapivě hřálo v krku, jako by mělo podstatně více alkoholu, než je uvedeno na etiketě. Celkově se mi ale moc líbilo a dávám mu 8 (86) bodů.
Remajor 2008 Denominazione di origine controllata Monferrato - Angelo Rocca & Figli, Itálie. Víno bylo vyrobeno z odrůd Dolcetto, Barbera a Cabernet Sauvignon a pochází z Piemontu. Láhev burgundského typu byla uzavřena skutečně masivním plným korkem o délce 45 mm. Tmavofialová barva, hodně vysoká viskozita. Slabší vůně mi trochu připomínala Studentskou pečeť. Plné tělo, v chuti hořká čokoláda a višně, hezky uhlazené třísloviny. Dochuť dlouhá. Dostalo lepších 7 (81) bodů.
Tato skupinka se docela vydařila, všechna vína byla poměrně pěkná a potěšitelné je, že to nejlepší bylo tentokrát domácí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy