Vinařské aktuality - září 2012

Bude víno?
Dosavadní údaje ukazují, že v letošním roce bude úroda révy v důsledku nepříznivých klimatických podmínek v Evropě nižší. Jednotlivé země odhadují různý stupeň poklesu oproti předchozím létům. Tak například Francie předpokládá sklizeň menší asi o 16 %, Itálie o 12 %, Španělsko o 15 %. V Bulharsku ale mluví odhady až o 20 % a v Rusku dokonce o katastrofálním poklesu o 40 %. Ve Španělsku už se hovoří o tom, že produkce vína bude nižší asi o 5 milionů hl a že se tudíž dá očekávat nárůst cen. Naproti tomu v Německu se očekává dobrá a kvalitní úroda, srovnatelná s předchozím rokem a v Portugalsku dokonce očekávají, že sklidí asi o 5 % hroznů více.
Gigantická láhev
Skutečně obří láhev byla vyrobena pro čínskou vinařskou výstavu Yantai International Wine Expo. Má 27 metrů na délku, skoro 3 m na šířku a váží tři tuny. Slouží jako reklama čínskému výrobci vína firmě Jinding Co. Každý návštěvník by tak prý měl možnost ochutnat "velké víno". Co je vlastně uvnitř a hlavně jaké to je, to bohužel není jasné.
Stížnosti čínských obchodníků s vínem
Čínští vinaři a obchodníci s vínem podali na čínské ministerstvo obchodu oficiální žádost na zavedení antidumpingových opatření ve vztahu k vínům dováženým z EU. Země Evropské unie skutečně velmi výrazně zvyšují svůj export do Číny. V roce 2008 to bylo asi 360 tis. hl, v roce 2011 už 1,7 mil. hl. vína. Údajně své vývozce výrazně dotují, což způsobuje čínských výrobcům značné těžkosti. Vinařství se zde ve větší míře rozvíjí až od poloviny 90. let a další vzrůst exportu z Evropy by je mohl ohrozit.
Vinařský náklaďáček
Na zajímavý nápad jak prezentovat svoji produkci i za hranicemi svého regionu přišel jeden vinař z oblasti Rhony. Přebudoval starý náklaďák Citroën a pořádá z něj ochutnávky. Během chvíle jsou z auta vyloženy stolky a židličky a zájemci mohou ochutnávat.
Nejlepší německá vína
V září se v Berlíně konala známá vinařská soutěž MUNDUSvini. Uspěla v ní hlavně domácí vína. Velkou zlatou medaili si odnesly tyto značky: Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan (Pfalz, 2011 Forster Jesuitengarten Riesling Beerenauslese), Andreas Männle (Baden, 2011 Durbacher Bienengarten Clevener Traminer Auslese), Georg Jung (Rheinhessen, 2011 Huxelrebe Beerenauslese), Winzergenossenschaft Königschaffhausen-Kiechlinsbergen (Baden, 2011 Königschaffhauser Hasenberg Gewürztraminer Beerenauslese). Nejlepším červeným vínem se stal 2009 Durbacher Bienengarten Spätburgunder Andrease Männleho z Bádenska. Nejvíce ocenění si odnesli vinaři falčtí, na druhém místě bádenští. Jako vinařství roku bylo oceněno Weingut Maximin Grünhaus Schloßkellerei C. von Schubert, které si odneslo šest zlatých medailí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy