Do Maďarska za vínem. 2. Skvělá vína z Villány

Sklepní ulička ve Villány

Pohled do sklípku se spoustou ocenění

Jednoznačným vinařským vrcholem za celý pobyt byla návštěva Villány. Je to asi třítisícová obec, polovina obyvatel mluví německy, jsou tu i dvojjazyčné názvy. S trochou nadsázky jsem došel k zajímavému závěru: Nejlepší červená maďarská vína vznikají ve Villány. Nejznámější vinaři ve Villány jsou Němci. Z čehož vyplývá, že nejlepší maďarská červená vína vyrábějí Němci.
Takto vypadá maďarská bodovací tabulka

K těm známým vinařům patří například Wunderlich, Bock, Günzer, Müller. Pak jsou tu dva význační vinaři bratranci Tamás a Attila Gere, což sice zní velmi maďarsky. Ve skutečnosti se ale také jedná o původem Němce, jejichž rodina si ale po druhé světové válce musela změnit německé jméno Gerbel na maďarsky znějící Gere. (Malovinařem je i Tamásův bratr Miklós Gere, u něhož jsme v Harkánech bydleli a jehož stáčený Olászrizling, který nám věnoval na uvítanou, představoval lehké nekomplikované ale celkem příjemné letní pití.)
Návštěvnické centrum vinařství Wunderlich

Určitým paradoxem bylo, že jediné místo, kde se v této obci nedalo německy domluvit, bylo informační centrum, kde zdejší mladý muž ovládal kromě maďarštiny jen angličtinu, což by všude jinde bylo asi normální, ale zde mi to přišlo skoro komické. Naštěstí mapa obce spíše připomíná průvodce po sklípcích, takže jsme se obešli bez vysvětlivek.

Obec je doslova prošpikována sklípky a vinárnami. (Vlastně mezi tím není až tak velký rozdíl. Obvykle to je něco mezi sklípkem a vinárnou.) Několik jsem jich navštívil. Ve vinařství Gere Tamás jsem ochutnal výtečný Cabernet Sauvignon 2008 a z téhož ročníku zajímavé cuvée Paraltan z několika modrých odrůd. Pak jsem se podíval do vinařství s maďarským jménem Szende, kde ale obsluhující dámy opět mluvily velmi dobrou němčinou. I tady jsem byl spokojený s Pinotem noir 2009 a Cabernetem Franc 2008. Následovalo vinařství Günzer, kde zkouška místního bílého cuvée Mont Blanc z odrůd Irsai Oliver a Olászrizling nedopadla úplně nejlépe, protože podobně jako u Irsaie v Pécsi i zde byla krásná vůně ale jinak bylo víno krátké a málo plné. Určitě lepší bylo červené Stilus Cuvée.
Závěr výletu byl opět skvělý. Návštěvnické centrum prestižního vinařství Wunderlich mělo vynikající úroveň. Vzdušné, prostorné, velmi moderní, s obrovským výběrem vín. Vína jsou tu dražší, ale velmi pěkná. Skvěle se nám tam věnovali, provedli nás celým podzemím s obrovskými sály a sklepeními, s boxy na ukládání vín, které si mohou zákazníci pronajmout. Vinařství produkuje více než milión lahví ročně. Mnohá jejich vína získala ocenění na mezinárodních soutěžích. K nejlepším patří ta z odrůd Cabernet Franc, Merlot a Pinot noir. Já ochutnal dvě vína z ročníku 2008 - Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Nebyl jsem vůbec zklamaný. Plná, voňavá, kořenitá vína. Mohl jsem si také zkusit vyplnit maďarskou tabulku pro hodnocení vín. Zde byl překlad pochopitelně nutný.
Kvalitní červená vína z oblasti Villány tak mohu jednoznačně doporučit, stejně jako návštěvu samotné obce, kde by se dalo ochutnávat i několik dní. Všude jsme se setkali s velkou ochotou a vstřícností.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy