Vinařské aktuality – květen 2012

Kalifornské víno s marihuanou

V Kalifornii se objevilo nové módní víno - s marihuanou. Začíná ho vyrábět stále více vinařů a konzumenti o něj mají zájem. Vyrábí se hlavně z odrůdy Cabernet Sauvignon a do jedné láhve bývá přidáno asi 1,5 g marihuany.


Nové apelace v údolí Loiry

V květnu se ve Francii objevily dvě nové apelace: AOC Touraine Oisly a AOC Touraine Chenonceaux. V prvním případě půjde pouze o vína z odrůdy Sauvignon blanc, která se zde pěstuje na 16 ha. Zdejší vína mívají vůni po maracuje a grapefruitu. V druhé apelaci se budou vyrábět červená vína z odrůd Malbec a Cabernet Franc a bílá ze Sauvignon blanc. Rozloha zdejších vinic je 35 ha. První bílá z těchto apelací se na trhu už objevují, na červená je třeba si počkat do podzimu.


Ženská vína v USA

Vinaři a obchodníci s vínem v USA se stále více a pozorněji věnují ženám. Není divu. Tvoří zde totiž 60 % konzumentů vína. Proto se na trhu objevila vína, která jsou přednostně určena ženám, což se odráží zřetelně už v jejich názvech. Např. Koketní růžový muškát, Zářivý ryzlink, Svěží Chardonnay apod.

Experti tvrdí, že ženy kupují víno z poněkud odlišných důvodů než muži. Zatímco muži ho kupují pro zdraví a aby udělali dojem na přátele, ženy si ho vybírají k jídlu, aby měly dobrou náladu a aby si ho vypily s přáteli. Přednost dávají sladším ovocným vínům, barikové tóny a vyšší taniny je nelákají. Odrůda je pro ně méně důležitá než barva. Zatímco u červeného mnohým ženám vadí, že barví zuby, ve velké oblibě mají růžová a bílá vína.


Thajské vinařství

Ještě nedávno by asi každý zapochyboval, zda je možné se někde v tropických oblastech věnovat vinařství. Nové technologie to ale zřejmě umožňují. Zkoušejí to už i v Thajsku. Zdejší Siam Wintry uvedlo na trh vína pod značkou Monsoon Valley Wines. Tam, kde se nacházejí jeho vinice, byl ještě nedávno výběh pro slony. Ti ale nadále na usedlosti žijí a jsou využívání k hospodářským pracím i jako atrakce pro turisty, protože tu zkoušejí i vinařskou turistiku. První réva zde byla vysazena v roce 2003, přesně v den narozenin zdejšího krále. Jedná se o odrůdy Colombard, Chenin blanc, Muscat, Sauvignon blanc, Shiraz, Sangiovese a Tempranillo. Vedle toho se začaly pěstovat i stolní odrůdy. Vlajkovou lodí nového vinařství jsou vína Monsoon Valley Muscat, Chenin Blanc Late Harvest, Cuvee de Siam Rouge a Cuvee de Siam Blanc.V čele vinařství stojí Němka Kathrin Puffová. Současná produkce je asi 300 tisíc lahví ročně, plocha vinic 227 ha. Sklizeň tu zahajují v únoru a probíhá maximálně do dubna, kdy tu začíná období dešťů, trvající do září. Pak nastupuje suché období, kdy je révu třeba zavlažovat. Ani použití moderních technologií není samospasitelné, protože pro takové podmínky zatím prostě nejsou dostatečně rozpracované metody. Zdejší vinaři musejí tedy alespoň částečně jít cestou pokusu a omylu. Je prováděno velké množství výzkumů, což společně s mimořádnou pracovní disciplinou dává dobré šance do budoucnosti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy