Vinařské aktuality - duben 2012

Červené víno pro hubnutí

Američtí vědci nedávno přišli s další teorií o prospěšnosti červeného vína. Tentokrát dokazují, že pomáhá při hubnutí. Nachází se v něm totiž látka piceatannol, která blokuje schopnost tukových buněk růst. Kromě toho pomáhá chránit před rakovinou a srdečními chorobami.


Víno prospěšné i na pracovišti?

Vědci z univerzity v americkém Chicagu se zabývali vlivem konzumace vína na výsledky práce. Zkoumaným osobám ho dávali skutečně velmi malé množství. Úroveň alkoholu v krvi nepřevyšovala 0,07 %. Srovnávali, jak řeší různé úkoly. Ve srovnání se střízlivými řešili rychleji a lépe ta zadání, která vyžadovala tvůrčí myšlení. Sami zkoumaní tvrdili, že přitom hodně uplatňovali intuici. Zatímco při kreativních úkolech byli lepší než střízliví, poněkud za nimi zaostávali u rutinní práce.


Růst vinařské produkce v Rumunsku

Uplynulý rok byl pro rumunské vinařství úspěšný, protože oproti roku 2010 vzrostla produkce o 23 % na 40 mil. l. Napomohly tomu příznivé klimatické podmínky, které umožnily vyprodukovat nejen větší množství ale i vyšší kvalitu vína. Díky tomu významně vzrostl i export - o 13 %.


Bordeaux 2011 - ročník bílého?

V Bordeaux se začíná hovořit o tom, že ročník 2011 bude dobrý hlavně pro bílá vína. Ta by v některých chateau měla patřit skutečně k mimořádným. Zcela fantastické by pak mělo být Chateau d´Yquem.

O tomto ročníku se také hovoří jako o ročníku vinaře. Špatné počasí, časný počátek sklizně a jiné problémy je totiž přinutily ukázat své skutečné umění.


Francouzská vína na světových trzích

V loňském roce byli Francouzi mimořádně úspěšní v exportu svých vín. Dosáhli rekordních objemů prodeje. Hodně se prodalo v Číně, kde ale požadují prakticky pouze dobrá vína z Bordeaux. V USA se dobře prodávají všechna francouzská vína. To je pro Francii velmi příjemná situace, protože několik let je Američani bojkotovali, poté co prezident Chirac odmítl podporovat americký vpád do Iráku. To už je naštěstí zapomenuto. Velmi populární jsou zde nyní například alsaská vína.


Perspektivy trhu s vínem v Polsku

Objem prodeje vína zde v posledních pěti letech neustále stoupá, přesto ho Poláci vypijí mnohonásobně méně než ve většině ostatních evropských zemí. Dá se ale předpokládat, že nárůst spotřeby bude i nadále pokračovat. Přitom větší naděje vkládají obchodníci s vínem do polských žen. Celkově se tedy Polsko jeví do budoucna jako perspektivní trh.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy