Shiraz, Starosvětské a další vína z konce roku



Na konci loňského roku jsem doma otevřel osm lahví, pět domácího původu a po jedné z Austrálie, Bulharska a Rakouska. Jejich hodnocení vypadá tentokrát jako na houpačce.


Dornfelder 2008 pozdní sběr - Rodinné vinařství Jedlička & Novák, vinařská obec Bořetice, viniční trať Terasy. Bronzová medaile z Forum Moravicum. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Hodně tmavá granátová barva, viskozita střední. Tuto odrůdu mám rád, ale hodnocení této lahve nebylo vůbec jednoduché. Vůně hodně divná, jakási směs zkvašené ovocné šťávy a něčeho připáleného. Opravdu mi to nevonělo. To nejhorší sice postupně vyvanulo, úplně ale ne. Pak se dala najít marmeláda a pod tím trocha borůvek. Chuť sice byla o dost lepší, pít to šlo, ale nadšení nevzbuzovalo. Tělo plnější, méně výrazné třísloviny, přitom ale dosti trpké. Ovocná chuť, ve které byl ale také nějaký cizí podtón. Dochuť kratší až střední. Čekal jsem rozhodně více, dávám 5,5 (70) bodů.
Hustopečské víno 2010 moravské zemské víno. Trochu kuriozitka. Vyrobeno z odrůdy Müller Thurgau k 50. výročí pádu zdejšího kostela. Na etiketě byl sv. Václav s lisem z cechovního obrazu, který byl z kostela zachráněn. Obsah alkoholu 12 %. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Lehká vůně jablek, v těle méně plné, poměrně svěží, lehce kořenité. Dochuť kratší až střední, s nepatrnou hořčinkou. Dávám 6 (74) bodů.
Shiraz 2006 Reserve - Yellow Tail, Casella Wines, Yenda. South Eastern Australia. Obsah alkoholu 14 %. Štíhlá láhev z tmavozeleného skla byla uzavřena plastovou zátkou, což mě u reservy poněkud zarazilo, stačilo k ní ale přičichnout a věděl jsem, že je vyhráno. Barva hodně tmavá granátová, velmi vysoká viskozita. Krásná široká vůně se postupně uvolňovala jako košilky z cibule - a jedna byla hezčí než druhá. Nejprve borůvková marmeláda a lehký náznak černého rybízu. Postupně se vynořily středomořské bylinky, povidla, čokoláda a dřevo. V těle velmi plné, lahodná chuť borůvek, ostružin a třešní, velmi kořenitá, s trochu výraznějšími ale příjemnými tříslovinami, dochuť delší. Wine Spectator ocenil toto víno 89 body, já dávám horších 9 (91) bodů.
Veltlínské zelené 2009 moravské zemské víno - Vinum Romanorum Dolní Dunajovice. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12 %. Hezká zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivnější, ale zpočátku nepříliš příjemná vůně, ze které vystupovalo cosi jako lak. To naštěstí postupně vyvanulo, i tak ale byl až příliš zřetelný alkohol. Chuť hodně kořenitá se zřetelnějšími kyselinkami, dochuť kratší. Dávám 5,5 (70) bodů.
Černé Starosvětské 2009 likérové víno - Koráb Boleratice. Vinařská obec Boleratice, viniční trať Dukejský. Hrozny pocházejí z keřů starých 76 let. Kvašeno spontánně pomocí kvasinek přítomných na hroznech. Obsah alkoholu 18 %, cukernatost při sběru 23,5 °NM, 79 g zbytkového cukru, 6 g kyselin a 26,4 g bezcukerného extraktu.. Láhev z průzračného skla o objemu 0,5 l. Tmavofialová barva, mimořádně vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně sladkých švestek, zřetelnější alkohol, celkově mi to trochu připomínalo dobrou slivovici. Plné tělo, chuť švestkového kompotu. Dochuť středně dlouhá. Hodnotím 7 (80) body.

The Horses Valley 2006 - Winery Raynoff and Sons, Bulharsko. Láhev ze zeleného skla byla uzavřena plným korkem o délce 44 mm, který byl sice do poloviny prosáklý, jak se ale brzy ukázalo, kvalitě vína to neuškodilo. Vyrobeno z 60 % Cabernetu Sauvignon, 30 % Merlotu a 10 % Cabernetu Franc. Réva zrála na písčitých půdách přírodního parku Rusenský lom. Obsah alkoholu 12 %. Trochu neobvyklá granátová barva s nahnědlými menisky, vysoká viskozita. Intenzivnější těžší sladká vůně třešňové marmelády, kyselých švestek, mléčné čokolády a k tomu lehký náznak jitrocelového sirupu. V těle hodně plné, bohatá šťavnatá mimořádně příjemná měkká ovocná chuť třešní v čokoládě. Hezky vybalancované třísloviny, dochuť delší. Pěkné víno, kterému dávám lepších 8,5 (90) bodů.
Grüner Veltliner Franz 2009 Weinviertel DAC - Weingut Hirtl Poysdorf, Rakousko. Štíhlá láhev ze zeleného skla byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Víno dostalo stříbrnou medaili na Pardubickém festivalu vína. Obsah alkoholu 12,5 %. Barva zlatavá, ve vzhledu perlení, viskozita vyšší. Vůně nižší intenzity, která zpočátku nepůsobila úplně příjemně, po vydýchání se ale výrazně vylepšila. Byly v ní hrušky a angrešt. V těle plnější, chuť byla lepší než vůně. V ústech působilo zajímavě, hodně olejovitě, přitom ale dosti svěže, hořkosladce, s tóny grepu a mandlí. Dochuť kratší až střední. Dávám lepších 7 (81) bodů.

Mimo soutěž skončil Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr - Moravčíkova vína Horní Věstonice, který jsem si přivezl přímo ze sklípku, kde mi hodně chutnal, tentokrát ho ale vyřadila výrazná korková vada, i když byl použit na první pohled kvalitní a dlouhý korek.



I když v mých hodnoceních dopadají naše vína obvykle velmi dobře, v této sérii vyhrála jasně cizina, byť zastoupená menším počtem vzorků. Australský Shiraz a bulharské cuvée byly mimořádně povedené, u domácích vín jsem tentokrát moc šťastnou ruku neměl.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy