Ochutnávka vinařství Lahofer v restauraci Birdie

Po nějakém čase jsem zase navštívil ochutnávku vinařství Lahofer, tentokrát v pardubické restauraci Birdie. Na akci, pořádané firmou Víno-Grim, nás s víny seznamoval zástupce vinařství pan David Toman. Pověděl nám něco o vinařství, které vzniklo v roce 2003 jako První znojemská vinařská, ale po třech letech začalo používat nový název, který připomíná jméno slavného rodáka z Dobšic, řezbáře, který vyzdobil překrásnou knihovnu, nacházející se nyní v klášteře na Strahově. Vinařství se v poslední době výrazně zvětšilo, (koupili například Eko Hnízdo) a se 410 ha je nyní druhým největším vlastníkem vinic u nás. Nové tratě umožní rozšířit odrůdovou skladbu, část hroznů ale budou prodávat.


Mohli jsme ochutnat deset vzorků, vesměs pěkných, převážně z ročníku 2010.

Začali jsme Mladým Lahoferem 2011 moravským zemským vínem, což je jakási odpověď vinařství na boom Svatomartinských vín. Mělo 11,5 % alkoholu, 17 g zbytkového cukru, 6,2 g kyselin a bylo vytvořeno z odrůd Müller Thurgau a Muškat moravský. Světlinká, skoro vodová barva s nazelenalým nádechem, viskozita nízká. Vůně velmi intenzivní, příjemná, svěží. Byly v ní sladké angrešty, meruňky a černý rybíz. Lehké víno, s velmi jemnou a svěže působící chutí, v níž se dalo najít podobné ovoce jako ve vůní. Dochuť kratší. Údajně by bez problému mělo vydržet asi půl roku. Nejlevnější vzorek večera za 130,-. I když nejsem zrovna fanda těchto mlaďoučkých vín, tohle se mi až překvapivě líbilo a dal jsem mu horších 7, tedy 79 bodů.

Následovala Mladá Lahoferka 2011 moravské zemské, což bylo rosé, vyrobené ze Svatovavřineckého. Obsah alkoholu 10,5 %, 25 g zbytkového cukru a 7,2 g kyselin. Starorůžová barva, viskozita nízká. Vůně poměrně slabá, jahodová marmeláda. V chuti opět jahody, dochuť kratší. Tohle víno už mi tak svěží nepřipadalo, na můj vkus už tam bylo toho cukru moc, i když některé dámy si ho moc pochvalovaly. Pro mě ale nejslabší vzorek večera, který jsem ohodnotil 6, tedy 74 body.
Rulandské modré 2008 pozdní sběr s 13 % alkoholu, 2,4 g cukru a 5,1 g kyselin. Jak jsem mohl pozorovat, některým dámám se ten náhlý pokles zbytkového cukru moc nezdál, já byl ale docela spokojený. Víno zrálo 12 měsíců v dubovém sudu a nebylo filtrováno. Barva tmavého granátu, hodně vysoká viskozita. Těžká, středně intenzivní vůně peckovin, v těle středně plné, lehce natrpklá chuť třešní, kyselinky i třísloviny ještě trochu výraznější. Dochuť delší. Hodnotím lepšími 7 (81) body.

Grenache 2010. Víno bylo dovezeno jako polotovar z Languedocu ve Francii a technologicky upraveno ve vinařství Lahofer. Na etiketě bylo uvedeno jako odrůdové víno z Francie s předpokládanou archivací 4-5 let. Obsah alkoholu 12,5 %, 0,4 g zbytkového cukru, 4,6 g kyselin a 26,3 g bezcukerného extraktu. Barva tmavého rubínu, vysoká viskozita. Vůně menší až střední intenzity, v níž byly višně v čokoládě a ostružiny. V těle středně plné, s hezky uhlazenými tříslovinami a chutí višní a černého rybízu. Středně dlouhá dochuť. Dostalo horších 7 (79) bodů.
Viognier 2010. Odrůdové víno z Francie, podobný případ jako předchozí. Obsah alkoholu 12,5 %, 0,5 g zbytkového cukru, 6 g kyselin, 19,6 g bezcukerného extraktu. Doporučená archivace je 2-3 roky. Hezká zlatavá barva, viskozita vysoká. Intenzivnější vůně zralých jablek a sladkých broskví, v těle středně plné. Příjemná chuť, která trochu připomínala jablečný závin, kratší až střední dochuť byla ale poněkud trpčí. Dal jsem lepších 6,5 (78) bodu.

Sauvignon 2010 pozdní sběr. Obsah alkoholu 11,5 %, 11,3 g zbytkového cukru, 8,3 g kyselin, bezcukerný extrakt 24,6 g. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Výraznější kořenitá vůně, připomínající sladký angrešt. Plnější, velmi svěže působící víno, v chuti jemně kořenité, s tóny angreštu a broskví v chuti. Dochuť středně dlouhá. Dávám lepších 7,5 (84) bodů.

Sauvignon 2010 VOC Znojmo. Obsah alkoholu 11,5 %, 10 g zbytkového cukru a 8,9 g kyselin. Sytější zlatavá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní, hodně sladká vůně, ve které byla smetana, trocha vanilky a teprve pod tím náznak černého rybízu. Kdybych nevěděl, že pravidla VOC Znojmo používání barikových sudů u bílých vín zakazují, skoro bych to na lehký dotyk barrique tipoval.V těle poměrně mohutné, chuť velmi pěkná, harmonická, ale opět docela málo ovocná. Dochuť delší. Oceňuji lepšími 8 (87) body.

Ryzlink rýnský 2010 VOC Znojmo. Obsah alkoholu 10 %, 23,2 g zbytkového cukru a 8,6 g kyselin. Zlatavá barva, viskozita střední. Méně intenzivní vůně medu a lípy. V těle velmi plné, svěží, šťavnaté, cukry krásně vybalancovány kyselinami. V chuti jsem cítil hlavně meruňky, dochuť delší. Toto víno se mi líbilo nejvíce, dal jsme horších 8,5 (88) bodů.
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr. Obsah alkoholu 10 %, 37 g zbytkového cukru a 9,7 g kyselin. Zlatavá barva s lehkým zelenkavým nádechem., viskozita střední.Vůně menší až střední intenzity, hodně sladká, působící trochu exoticky, vedle lípy i zralé mango. V těle plné, cukry zde dosti zřetelné, což trochu zvláštně kontrastovalo se závěrem, v němž trochu překvapivě vystoupily kyselinky. Dochuť delší. Ohodnotil jsem 7 (80). Body.

Rulandské šedé 2010 výběr z hroznů. Obsah alkoholu 11,5 %, 36 g zbytkového cukru, 9,3 g kyselin. Končili jsme nejdražším vzorkem (240,-). Sytější zlatavá barva, vyšší viskozita. Vůně poměrně intenzivní, těžko zařaditelná, nějaké dost sladké ovoce. Přestože zbytkový cukr byl zhruba stejný jako u předchozího vzorku, v chuti tak sladce nepůsobilo. Jednalo se o plné, dosti svěží víno s chutí sladkého ovoce a náznakem vanilkového pečiva. Dochuť delší. Ocenil jsem ho 8 (86) body.


Vinařství Lahofer se dalo cestou spíše sladších vín, což samozřejmě může někoho lákat, jiný to odmítne, můj dojem ale je, že se jim to velmi daří. Vína rozhodně nepůsobí jako nějaké bezcharakterní šťávičky, většinou mají i vyšší kyselinky, které jsou s cukrem dobře sladěné.


Jednalo se o příjemně strávený večer, líbilo se mi i prostředí restaurace, vyzdobené Saudkovými fotografiemi, občerstvení o přestávce mělo velmi dobrou úroveň, jen jediná věc celkový dojem přece jen poněkud pokazila. Část návštěvníků začala po druhé-třetí sklence hlučet tolik, že je pan Toman jen stěží překřikoval. Chápu, že někdo třeba využívá večer i k tomu, aby si po nějakém čase třeba popovídal s kamarádem nebo kamarádkou, na což v dnešní době opravdu často nezbývá čas, měl by ale zároveň brát ohled na ty, kteří by se třeba rádi něco zajímavého dozvěděli.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy