Altos de Tamaron, Teran, Hibernal a další vína z počátku zimy

Na počátku zimy jsem doma ochutnal sedm vín, z nichž byla tentokrát jen tři domácí, dále hned dvě španělská a po jednom chorvatském a rakouském. Ani jedno mě úplně nezklamalo, všechna představovala poměrně slušnou kvalitu.


Rulandské bílé 2009 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice. Vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Pod Slunným vrchem. Láhev z průzračného skla byla uzavřena korkem s logem vinařství o délce 45 mm. Obsah alkoholu 12 %. Sytá zlatožlutá barva, vysoká viskozita, středně intenzivní vůně. U ní se zastavím. Toto vinařství má na zadní etiketě vždy poměrně podrobný popis, co můžeme od vína očekávat. To by nebylo až tak výjimečné. Co je však pro mě neobvyklé, že zde to většinou není odraz nějaké fantazie nebo přání, ale většinou to dost přesně sedí. Takže, zde jsem našel vůni vyzrálých hroznů a proslazeného ovoce. V těle plné, příjemná hořkosladká chuť, dochuť delší. Ocenil jsme horšími 8 (85) body.
Ryzlink vlašský 2008 moravské zemské víno - Vinum Romanorum Dolní Dunajovice. Zelená láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Světlá zlatavá barva s nazelenalým nádechem, viskozita vyšší. Jemná ale pikantní vůně angreštu. Plnější tělo, svěží ovocná, hodně kořenitá chuť. V ústech působilo zajímavě jakoby olejovitě. Středně dlouhá dochuť. Hodnotím lepšími 7 (81) body.
Altos de Tamaron 2005 Reserva, Denominación de Origen - Pagos del Rey, Ribera del Duero, Španělsko. Vyrobeno ze stoprocentního Tempranilla, zrálo 24 měsíců v sudech z francouzských a amerických dubů. Obsah alkoholu 14 %. Láhev z tmavohnědého skla byla uzavřena plným korkem o délce 44 mm. Barva velmi tmavého rubínu s nahnědlými menisky, viskozita velmi vysoká, na sklence zůstávají krásné mosty a víno jen velmi pomalu stéká. Intenzivnější opojná vůně, ze které se točí hlava. Byl v ní tabák, dřevo, pod tím postupně vystupovaly ovocné tóny, hlavně borůvek. V těle plnější. Hodně kořenitá chuť tmavého ovoce. Hezky zakulacené sladké třísloviny, dochuť delší. Pěkné víno, kterému jsem dal lepších 8 (87) bodů.
Hibernal 2009 moravské zemské víno - Víno Sýkora Čejkovice. Láhev ze zeleného skla byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 13,5 %. Světlinká zlatavá barva s našedlým nádechem, viskozita vyšší. Stříbrná medaile z Forum Moravium. Intenzivnější příjemná široká ovocně květinová vůně s tóny meruněk a růží. Plnější tělo, velmi kořenitá chuť, delší dochuť. Dostalo 7,5 (83) bodů.
Viña Rillago 2004 Gran Reserva, Denominación de Origen Protegida - Bodegas Navarro López, Valdepeñas, Španělsko. Vyrobeno ze stoprocentního Tempranilla, zrálo 24 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu. Zlatá medaile z Berliner Wein Trophy. Tmavá Bordo láhev byla uzavřena plným korkem o délce 44 mm. Obsah alkoholu 13 %. Velmi tmavá granátová barva s nahnědlými menisky. Jemná vůně marmelády a koření. V těle plnější, hezky uhlazené třísloviny, chuť trpčích višní. Trochu překvapivě nejsou moc zřetelné vlivy bariku. Dochuť delší. Poměrně pěkné víno za rozumnou cenu, dávám lepších 7,5 (84) bodů.
Teran 2008 kvalitetno vino kontrolirano podrijetlo - Agrolaguna Poreč, Chorvatsko. Vinogorje Zapadna Istra, Chorvatsko. Teran je označení pro vína z odrůdy Refošk, ze které se vyrábí především proslulý slovinský Kraški Teran a která je dále známá z italského regionu Friuli jako Refosco. Zelená láhev byla uzavřena korkem z drti, který byl úplně prosáklý, což zrovna dobrý první dojem neudělalo. Velmi tmavá granátová barva, velmi vysoká viskozita. Po nalití se ze sklenky linula hodně divná nepříjemná vůně, kterou jsem ale neuměl určit. Po hodně dlouhém vydýcháni to nejnepříjemnější vyvanulo a zůstale jen neurčitá slabounká ovocná vůně. V těle bylo poměrně plné, hodně kořenité, s dobře uhlazenými tříslovinami a chutí tmavých višní. V láhvi i sklence zůstalo nebývale velké množství usazenin. Dochuť delší. Výsledný dojem tedy nebyl nakonec tak katastrofální, jak to vypadalo v první chvíli, žádná sláva to ale také nebyla. Celkově horších 7 (79) bodů.
Grüner Veltliner 2009 Weinviertel DAC - Weinviertler Sektmanufaktur Stützenhofen, Rakousko. Láhev ze zeleného skla byla uzavřena plným korkem o délce 45 mm. Světlejší zlatavá barva, zřetelné perlení ve vzhledu, viskozita nižší. Středně intenzivní kořenitá vůně sladkých hroznů. V těle plnější, v chuti opět velmi kořenité s pikantní kyselinkou a zajímavou lehkou hořčinkou v delší dochuti. Tato firma je možná známější svým sektem s kousky zlata, ale zdá se, že umí i slušná tichá vína. Hodnotím 7,5 (83) body.


Pokud to mám shrnout: Španělská vína potvrdila tradičně dobrý poměr mezi kvalitou a cenou, z domácích vcelku podle očekávání nezklamaly Vinné sklepy Valtice, u vína chorvatského jsem si bohužel ověřil zatím ne úplně nejlepší zkušenost (i když ne na základě zvlášť velkého počtu vzorků) v tom, že relativně vyšší cena není v úplném souladu s kvalitou a pokud si chce člověk opravdu pochutnat, musí docela připlatit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy