Vinařské aktuality - září 2011

Hvězdy a víno

Že mnohé hudební a herecké hvězdy i další celebrity produkují svá vína, není žádnou novinkou. Podívejme se, jaká nová vína se objevila na trhu.

V Austrálii se objevila nová série vín, připomínající slavnou kapelu AC/DC. Ta se tentokrát sice přímo na vytváření vína nepodílela, ale propůjčila své jméno vinařství Warburn Estate. Jednotlivé láhve nesou jména podle slavných hitů. Na regálech se tak objevil: AC/DC «Back in Black» Shiraz, AC/DC «You Shook Me All Night Long» Moscato, AC/DC «Highway to Hell» Cabernet Sauvignon a AC/DC «Hells Bells» Sauvignon Blanc. O víno byl velký zájem ještě před uvedením na trh mezi sběrateli vína i fanoušky skupiny.
Také David Coverdale, bývalý člen Deep Purple a Whitesnake, se rozhodl vytvořit vlastní víno, a to ve spolupráci s De La Montanya Winery.
Skupina KISS spolupracovala už dokonce s několika vinařstvími, takže existuje celá kolekce různých vín, na nichž je vyobrazena.
Skupina Motörhead se domluvila s australským vinařstvím Broken Back Winery a na trhu se objevil Motörhead Shiraz. Vedoucí kapely "Lemmy" doporučuje přistupovat k tomuto vínu velmi opatrně.


Skandál kolem Brunello di Montalcino DOCG

V roce 1980 získala vína Brunello di Montalcino status DOCG, tedy nejvyšší kategorii mezi italskými víny. Zásadním pravidlem ale je, že vína pod touto značkou smějí být vyráběna pouze z hroznů odrůdy Sangiovese, vyprodukovaných v daném regionu. Místní vinaři si ale začali pomáhat přidáváním hroznů z jiných oblastí nebo z méně uznávaných odrůd. Když se na to přišlo, muselo být velké množství vín přejmenováno na Rosso di Toscana IGT, tedy posunuto o dvě kategorie níže.


Vinný "sklep" na mořském dně

Italský vinař Piero Lugano, žijící v přímořském městečku Chiavari, měl velký problém. Absolutně se mu nedostávalo místa na ukládání produkce svých šumivých vín. Nakonec se rozhodl ukládat ho na mořské dno. Místní úřady tomu nebyly moc nakloněné, protože plánované místo se nacházelo v chráněném území. Nakonec se to ale povedlo prosadit a v roce 2009 uložil do hloubky 60 m 6 500 lahví, chráněných klecí z nerezavějící oceli. Když byly po 13 měsících vyzdviženy, byly pochopitelně obrostlé vším možným, po očištění se ale ukázalo, že skrývají zajímavé víno. Proto v tomto experimentu vinař pokračuje. Je to sice určitě obratný marketingový tah, víno má ale na dně skutečně dobré podmínky.


Je libo obleček ze zátek?

O obkládání fasády domu zátkami od vína jsem již psal, korkové oblečení je ale novinkou. Pochlubil se s ním jeden muž v Nevadě. Použil k němu 2 500 zátek z vín, která s přáteli vypil. To trvalo jistě déle než výroba obleku. Ta zabrala asi týden. Zátky rozřezal na půlky a zachoval při tom loga vinařství. Poté je k sobě lepil. Sám připouští, že ne vše domyslel. Oblečení je sice slušivé, nemůže v něm ale zdvihnout ruce. Má tedy problém s otvíráním a konzumováním dalších lahví vína.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy