Když léto předávalo štafetu podzimu

Na přelomu srpna a září jsem měl celkem šťastnou ruku při výběru vín. Protože kolem bodování se dost často objevují různé diskuse, rozhodl jsem se, že začnu bodovat dvěma způsoby: desetibodovou i stobodovou stupnicí. Ať si to každý přebere.


Merlot 2008 Grand Reserve - Chateau Los Boldos, Alto Cachapoal, Chile. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Víno z jednoho z nejstarších rodinných podniků v Chile. Kořeny majitelů leží v Alsasku a firma se proto orientuje na tradiční francouzské odrůdy. Víno zrálo 8 měsíců v dubových sudech a poté 6 měsíců v láhvi. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavě rubínová barva, viskozita střední. Méně intenzivní ale celkem zajímavá vůně, ve které jsou cítit lesní plody, hlavně maliny a také neobvyklý tón tmavých oliv v nálevu. V těle středně plné, v chuti tmavé ovoce a lehká kouřovinka. Trochu výraznější ale příjemné třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Poměrně pěkné víno, od kterého bych ale, vzhledem ke kategorii Grand Reserve bych asi očekával ještě trochu více. Dávám lepších 7 bodů z deseti, 81 ze sta.


Hibernal 2009 výběr z hroznů - Vinařství Štěpán Maňák Žádovice. Láhev z hnědého skla byla uzavřena kokem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 25° NM, 19,9 g zbytkového cukru, 6,3 g kyselin. Odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Seibelu. Velmi světlince zlatavá barva s našedlým nádechem, viskozita nižší až střední. Méně intenzivní vůně hruškového kompotu, středně plné tělo. Zajímavá chuť, která vůbec nepůsobila sladce, spíše naopak. Byl tam takový nahořklý, nicméně velmi příjemný tón. Něco podobného bylo i ve středně dlouhé dochuti. Trošičku rozporně působící víno, které se mi ale nakonec docela líbilo a hodnotím ho přibližně stejně jako předchozí, tedy lepšími 7 body, (81).


Carmenere 2008 - Cono Sur, Colchagua Valley, Chile. Láhev ze zeleného skla s bicyklem na etiketě měla šroubovací uzávěr. Barva na hranici rubínu a granátu, střední až vyšší viskozita. Intenzivnější lákavá vůně višní v čokoládě, švestek a ostružin. Plnější tělo, ovocná, hezky kořenitá příjemně natrpklá višňová chuť. Středně dlouhá dochuť. Víno se mi líbilo, dávám 7,5 (83) bodů.


Pinotage 2008 - Swartland Winery, Western Cape, JAR. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 14 %. Tmavá granátová barva, viskozita vyšší. Středně intenzivní těžší vůně sušených švestek, borůvek a hořké čokolády. Plnější tělo, v chuti opět hlavně švestky, hezky uhlazené třísloviny. Delší, hodně kořenitá dochuť. Dostává horších 7 (79) bodů.


Pálava 2009 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar. Vinařská obec Rakvice, viniční trať Trkmansko. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivní velmi lákavá a široká vůně. Bylo v ní hlavně exotické ovoce, papája, ananas, ale také sladké hrušky. Středně plné tělo, lahodná chuť medu, švestek a koření. Delší dochuť. Velmi pěkné a bohaté víno, které jsem ocenil 8 (86) body.


Muscat White Dessert - Lion-Gri, Moldávie. Ročník neuveden. Atypická láhev ze zeleného skla, ozdobená pytlovinou, byla uzavřena krátkým korkem z drti. Obsah alkoholu 16 %, 120 g zbytkového cukru. Krásná jantarová barva, velmi vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně laku a dřeva. Plné tělo, příjemná , i když hodně sladká chuť. Středně dlouhá dochuť. Trochu horších 7,5 (82) bodů.


Jak je vidět, měl jsem tentokrát docela šťastnou ruku. Sešla se mi vesměs pěkná vína, ať už z domova nebo ciziny.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy