Velká ochutnávka rakouských vín




Prázdninový čas byl asi příčinou slabší účasti na ochutnávce rakouských vín, kterou v pardubické restauraci Bazalka pořádala firma Stabrix. Sešlo se nás všeho všudy deset. No nevadilo to, prostředí bylo pěkné a vína také. Mohli jsme ochutnat dosti vysoký počet vzorků, celkem třináct, sedm bílých a šest červených. Zastoupeno tu bylo deset vinařství z osmi vinařských regionů, takže docela pestrý vzorek. Vína dovážená touto společností jsem již před časem popisoval, tehdy byla ale prezentována jiná rakouská vinařství.
Welschriesling Klassik 2010 - Weingut Muster, Gamlitz, Südsteiermark. Obsah alkoholu 12 %, 1,8 g zbytkového cukru. Sytá zlatožlutá barva, výraznější perlení ve vzhledu, viskozita nižší. Středně intenzivní, trochu neobvyklá vůně jablek a citrusů. V těle méně plné, perlení i v ovocné chuti, která byla ale lepší než vůně. Víno působilo velmi svěže a je evidentně určeno k lehkému letnímu popíjení. Dochuť kratší. Na úvod dávám lepších 6 bodů z deseti možných.

Sauvignon blanc 2010 Steirische Reverenz - Weingut Muster, Gamlitz, Südsteiermark. Obsah alkoholu 13 %, 2,1 g zbytkového cukru, 7,3 g kyselin. Sytá zlatožlutá barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní vůně rybízových listů, černého rybízu a ještě pod tím lehký krémový podtón. V těle středně plné, ovocná, trochu příjemně olejovitě působící chuť. Středně dlouhá dochuť. Docela výrazný kvalitativní skok nahoru, ale i cenový - nejdražší z bílých vín. Dávám 7,5 bodu.

Grüner Veltliner 2010 Obere Steigen - Weingut Markus Huber, Reichersdorf, Traisental. Obsah alkoholu 12,5 %, 3 g zbytkového cukru, 6,4 g kyselin. Zlatavá barva s lehkým zelenkavým nádechem, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně s tóny pepře. Tělo středně plné, v chuti grep a lehká hořčinka. Dochuť kratší. Dávám 6,5 bodu.

Grüner Veltliner 2010 Ernte - Weingut Trapl, Carnuntum. Obsah alkoholu 11,5 %, 3,9 g zbytkového cukru, 7,5 g kyselin. Sytější zlatavá barva, lehké perlení ve vzhledu, viskozita vysoká. Intenzivnější, velmi široká a lákavá sladší vůně, v níž bylo možné najít rozinky, vanilku a přezrálý banán. V těle plné, chuť příjemná, svěží, s tóny tropického ovoce a jemnou kořenitostí. Středně dlouhá dochuť. Trochu lepších 7,5 bodu.

Grüner Veltliner 2009 Sandgrube - Weingut Aigner, Krems, Kremstal. Obsah alkoholu 13 %, 1,4 g zbytkového cukru, 7,3 g kyselin. Zlatavá barva, lehké perlení ve vzhledu, vysoká viskozita. Lehká ovocná vůně sladkých broskví. V těle méně plné i chuť málo výrazná, jakoby trochu unavená. Dochuť krátká s hořčinkou. Toto víno mne zaujalo nejméně, asi již bylo na sestupu. 6 bodů.

Riesling 2010 Steinmassl DAC - Winzerhof Sax Langenlois, Kamptal. Obsah alkoholu 13 %, 3,4 g zbytkového cukru, 7,4 g kyselin. Jasná zlatavá barva, vysoká viskozita. Jemná trochu minerální vůně , pod tím sladký broskvový kompot. V těle plnější, v chuti angrešt, kyseliny dosti výrazné. Dochuť kratší až střední. Toto víno by určitě ještě potřebovalo poležet pravděpodobně se zlepší. Hodnotím 7 body.

Pinot blanc 2009 Heideboden - Anita & Hans Nittnaus, Neusiedlersee. Obsah alkoholu 12,5 %, 3,1 g zbytkového cukru, 5,6 g kyselin. Světlejší zlatavá barva, viskozita vysoká. Jemná vůně kandovaného ovoce a pečiva. V těle středně plné. Harmonické, velmi uhlazené víno s tóny sladkého pečiva. Středně dlouhá dochuť. Lepších 7,5 bodu, u mě nejlepší bílé večera.
Blaufränkisch 2008 Ried Fabian - Weingut Gager, Deutschkreutz, Mittelburgenland. Obsah alkoholu 13,6 %, 1,6 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin. Barva velmi tmavá, prakticky neprůhledná, viskozita velmi vysoká. Víno tvoří ve sklence nádherné mosty. Vůně intenzivní, nádherná, ostružiny, třešně, smetana. Plné tělo, velmi uhlazené, v chuti peckoviny, hlavně višně. Střední až delší velmi příjemně působící odchod. Za nejlepším bílým následovalo nejlepší červené - lepších 8 bodů.

St. Laurent 2008 - Weingut Familie Auer, Tattendorf, Thermenregion. Obsah alkoholu 13 %, 1,4 g zbytkového cukru. Tmavá barva na pomezí rubínu a granátu, vysoká viskozita. Méně intenzivní ale těžce působící vůně fialek a borůvek. V těle plnější, hezky uhlazené, chuť kyselejších švestek. Dochuť středně dlouhá. Lepších 7 bodů.

Cuvée Prickler 2009 - Rotweingut Prickler, Lutzmannsburg, Mittelburgenland. Obsah alkoholu 13,5 %, 2,5 g zbytkového cukru. Cuvée bylo vytvořeno z odrůd Blaufränkisch a Zweigeltrebe. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita velmi vysoká. Středně intenzivní těžší vůně ovoce a jehličí. Středně plné tělo, harmonické, v chuti višně. Zřetelné ale příjemné třísloviny. Dochuť středně dlouhá až delší. Dostává 7,5 bodu.

Merlot 2008 - Rotweingut Prickler, Lutzmannsburg, Mittelburgenland. Obsah alkoholu 14 %, 2 g zbytkového cukru, 5,2 g kyselin. Zrálo v barikových sudech. Barva tmavého rubínu, viskozita vysoká. Středně intenzivní vůně višní, poměrně zřetelně vystupoval alkohol. V těle středně plné, v chuti opět višně. Středně dlouhá dochuť. Dostává 7 bodů.

Cuvée Mythos 2007 - Weingut Haider, Neusiedlersee. Vyrobeno z odrůd Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Merlot. Obsah alkoholu 13,5 %, 2 g zbytkového cukru. Granátová barva, vysoká viskozita. Opět krásné mosty na skleničce. Středně intenzivní těžší vůně lesních plodů. V těle plnější, hezky uhlazené. V chuti švestky, višně, trochu výraznější třísloviny. Dochuť delší. Znovu 7 bodů.

Cuvée Quattro 2008 - Weingut Gager, Deutschkreutz, Mittelburgenland. Cuvée z odrůd Frankovka, Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe. Obsah alkoholu 14 %, 2,7 g zbytkového cukru a 5,1 g kyselin. Granátová barva, viskozita velmi vysoká. Intenzivnější vůně tmavého ovoce a mléčné čokolády. Hodně plné, kořenité, s hezky uhlazenými tříslovinami. Delší dochuť. Velmi pěkné víno na závěr, jen cena poměrně vysoká. Dávám lepších 7,5 bodu.
Tak ochutnávka to byla pěkná, na vínech jsme si docela pochutnali, hezky jsme si popovídali s panem Andreasem Aignerem ze Stabrixu, který se o nás celý večer dobře staral. Celkově nám trochu překvapivě vyšla lépe vína červená než bílá. Další věc, která mě docela zaujala se týkala lahví, respektive uzávěrů. Všiml jsem si, podobně jako na nedávné ochutnávce německých ryzlinků, že většina lahví byla uzavřena šroubovacím uzávěrem, korek už byl spíše výjimkou. Zdá se, že v sousedních zemích je to už docela zřetelný trend i u kvalitních vín, u nás na to asi ještě zákazník není úplně připravený.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy