Vinařské aktuality – červenec 2011

Londýnské víno
Před čtyřmi lety se rozhodla skupina nadšenců, vlastnících v Londýně na zahrádkách a balkonech keře vinné révy, že si vytvoří společné vinařství. Tak vzniklo Urban Wine Company. Z první společné úrody vyrobili pouhých 20 lahví růžového vína. Mělo to ale takový úspěch, že produkce začala růst. V roce 2010 už sklidili 1,5 tuny hroznů a vyrobili 1 300 lahví. Ty se prodávají v některých londýnských obchodech asi za devět liber.

Jak je vlastně víno doopravdy silné?
V USA prověřila skupina expertů obrovské množství vín z celého světa a došla k překvapivému závěru. Obsah alkoholu, uváděný na etiketách nesouhlasil v 57 %. Všechna tato vína byla ve skutečnosti silnější! V průměru se jednalo o rozdíl asi 0,5 %. Nejde ale skoro určitě o náhodu. Předpokládá se, že to vinaři dělají záměrně, protože na trhu je v posledních letech zájem o nápoje s nižším obsahem alkoholu.

Nahé vinařky a vinaři
Skupina mladých rakouských vinařek se rozhodla vytvořit kalendář na rok 2012, v němž jsou nafoceny pouze ve spodním prádle. Smyslem je upoutat pozornost na místní vinařství. Není to první akce toho druhu. Něco podobného už uskutečnili před několika lety francouzští vinaři. V jejich kalendáři byli muži i ženy. Propagovali svou apelaci AOC Cotes de Bourg. Fotografie měly vyjadřovat přírodní aspekty místního vinařství. V údolí Napa v USA byl zase vytvořen kalendář s vinaři, zakrývající své intimní partie lahvemi vína. Peníze získané z jeho prodeje posloužily projektu na zachování zemědělské půdy v regionu.

Dům obložený korkem
Pan Miroslav Svoboda z Mutěnic se rozhodl, že svůj dům vyzdobí skutečně neobvykle. Fasádu začal obkládat korkovými zátkami. Ty nejprve rozpůlil a nechal dezinfikovat. Po důkladném vysušení jimi oblepil dům. Smyslem nebylo zateplení, ale šlo čistě o estetickou záležitost. Celkově jich bylo potřeba asi 150-180 tisíc. Dům se stal místní turistickou atrakcí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy