Vinařská expedice na Pálavu. Den druhý.




Sirotčí hrádek

Sobotní den byl určen individuální turistice. Já jsem toho zvládnul prochodit docela dost - a byla to paráda - Dívčí hrady, Sirotčí hrádek a mikulovský zámek se zajímavou výstavou o Římanech a Germánech.






V Mikulově jsem také ochutnal skvělou Pálavu 2010 výběr z bobulí ze zdejšího Vinařství Volařík. Pozdě odpoledne jsme se pak opět sešli u Moravčíků.



Provázel nás pan Vladislav Moravčík. Jak už to u moravských vinařů bývá, jeho vyprávění bylo nejen fundované, ale i nesmírně zábavné. Nejprve nám ukázal, kde svá vína vyrábějí. Viděli jsme jak historickou garáž, tak i úplně novou moderní halu, která začne pracovat teprve od letošního vinobraní. Už zde jsme začali ochutnávat. Pak jsme se přesunuli do nedávno vybudované rotundy, kde bylo připraveno bohaté pohoštění a vlastní ochutnávka. A stihli jsme toho opravdu hodně. Celkem 18 vzorků, hlavně z ročníku 2010. I když i tentokrát se jednalo spíše o sladší vína, při správném vychlazení působila dostatečně svěže. K těm nejhezčím patřila: Rulandské bílé 2010 výběr z hroznů, Pálava 2010 výběr z hroznů, Ryzlink vlašský 2009 výběr z bobulí a zejména Sauvignon 2010 výběr z hroznů. Červených vzorků bylo pět a líbil se mi Cabernet Sauvignon 2009 výběr z hroznů. Nevím, jestli jsme již byli tak naslazení, ale nakonec jsme se shodli, že velmi pěkné bylo i Cuvée Martinka, vytvořené z odrůd Merlot, Frankovka a Svatovavřinecké. Co na něm bylo neobvyklé? Mělo 24,8 zbytkového cukru! Ostatní červená vína byla suchá a normálně dávám takovým červeným přednost. Martinka se ale povedla.

Mikulov se Svatým kopečkem
Pan Moravčík v rotundě

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy