Scheurebe a jiná květnová koštování



Květnové domácí koštování přineslo hned čtyři vína z německy mluvících zemí (dvě německá a dvě rakouská) a čtyři moravská. Byla tu bílá, červená i jedno rosé. V pomyslném souboji tentokrát vyhrála cizina.
Scheurebe 2008 Alte Reben - Weingut Thomas-Rüb, Flonnheimer Geisterberg, Flonnheim, Rheinhessen, SRN. Víno ze starých keřů vysázených na terasách. Štíhlá zelená pistole byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 9,5 %, 5,1 g kyselin a 43,5 zbytkového cukru. Vyznamenáno stříbrnou medailí na Austrian Wine Challenge a zlatou medailí na Landesweinprämierung Rheinland-Pfalz. Odrůda vznikla křížením Sylvánského zeleného a Ryzlinku rýnského. Světlinká barva, lehké perlení ve vzhledu, viskozita střední. Intenzivnější lákavá vůně černého bezu, černého rybízu a pod tím trocha grepu. Plné tělo, víno je šťavnaté s bohatou chutí, která je sice trochu sladší, ale ne zase přehnaně. Dochuť středně dlouhá až delší. Dávám lepších 8 bodů.
Cuvée Esprit 2009 Qualitätswein - Weingut Böheim, Arbesthal, Carnuntum, Rakousko. Tmavozelená láhev byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Vinařství by údajně mělo patřit k předním v dané oblasti. Cuvée je vytvořeno z odrůd Zweigeltrebe, Blaufränkisch a Merlot. Borůvky, borůvky, borůvky! Velmi tmavá borůvková barva, viskozita vyšší. Středně intenzivní vůně borůvek, plnější tělo, v chuti opět borůvky. Třísloviny sice zřetelné ale příjemné. Dochuť delší. Pěkné, dobře pitelné víno, dávám lepších 7,5 bodu.
Riesling 2007 Smaragd - Domäne Wachau Dürnstein, Rakousko. Zelená pistole byla uzavřena korkem o délce 49 mm s logem. Smaragd je označení pro kvalitní plná vína z Wachau s dobrou perspektivou archivace. Název je podle barvy ještěrky, která ve zdejších vinicích žije (což docela připomíná jednu řadu znojemských vín). Obsah alkoholu 13 %. Zlatožlutá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně zelených jablek s náznakem minerality. V chuti jsou opět cítit zelená jablka, je tu výraznější kyselinka, která ale působí příjemně. Víno je poměrně plné, mimořádně svěží. Dochuť středně dlouhá. Dávám lepších 7,5 bodu.


Muškát moravský 2009 moravské zemské víno - Vinařství Sádek. Vinařská obec Kojetice, viniční trať Pod Sádkem. Štíhlá láhev z hnědého skla byla uzavřena korkem z drti. Obsah alkoholu 12 %. Víno zlaté barvy s nižší viskozitou. Vůně překvapivě velmi slabá, náznak muškátu a citrusů. Tělo méně plné, v chuti poměrně svěží. Trochu mi to připomínalo ovocné žužu. Dochuť kratší až střední. Hodnotím 6 body.
Frankovka rosé 2010 moravské zemské víno, polosuché - Rodinné vinařství Sedlák Velké Bílovice. Láhev z průzračného skla byla uzavřena masivním korkem (plátek - drť - plátek) o délce 45 mm s logem vinařství. Na růžové víno dosti tmavá korálová barva, viskozita vyšší. Slabá vůně červeného rybízu. V těle poměrně plné, v chuti opět červený rybíz, dochuť kratší až střední. Dostává trochu horších 6,5 bodu.
Patria cuvée 2007 pozdní sběr - Patria Kobylí. Vinařská obec Kobylí. Toto cuvée bylo vytvořeno z odrůd Svatovavřinecké, André a Rulandské modré. Láhev ze zeleného skla byla uzavřena korkem (plátek - drť - plátek) o délce 40 mm. Obsah alkoholu 13 %, 2,6 g zbytkového cukru, 4,5 g kyselin a vysoký extrakt 26,6 g/l. Víno bylo zařazeno do Salonu vín České republiky 2010. Barva granátová, viskozita vysoká. Méně intenzivní ovocně-květinová vůně, která mi z uvedených odrůd nejvíce připomínala André. Byly tu ostružiny a višně. Tělo středně plné, třísloviny dosti nezřetelné, celkově takové dobře pitelné, sametové, s chutí višní s čokoládou. Jen dochuť byla spíše kratší. Dal jsem 7,5 bodu.


Dvě vína mi nakonec z bodování vypadla. Jednak velmi pěkný německý Riesling 2008 Auslese (výběr z hroznů) - Weingut Anselmann, Edesheim, Falc, SRN. Tady se mi podařilo někde zašantročit poznámky a vzhledem k tomu, že jsem ho pil hned na počátku měsíce, pamatuji si pouze to, že mělo velmi pěknou sytou barvu, výraznou vůni i bohatou harmonickou chuť, nicméně podrobnosti mi již vypadly. Přesto by určitě patřilo bodově k tomu nejlepšímu.
Z úplně jiného důvodu jsem nebodoval Cuvée Kambrium (z Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského) 2009 VOC Znojmo - Dobrá vinice. Docela jsem se těšil, ale korková vada ho zcela znehodnotila. Nebylo by použitelné ani na svařené, putovalo do výlevky.
Tak Morava tentokrát úplně neoslnila, i když je jistě třeba vzít v úvahu, že dvě vína byl pouze v kategorii zemských a z toho ještě jedno růžové, což není zrovna moje barva. Červené cuvée z Patrie ale zklamáním určitě nebylo. Přesto jasně kralovala neobvyklá odrůda Scheurebe z Německa. Toto sladké víno sice asi není na běžnější pití, jako chuťovčičku ho ale mohu jen doporučit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy