Vinařství v Brazílii



O brazilském vinařství se toho u nás mnoho neví, přesto je země poměrně významným producentem vína. Z hlediska celkového objemu je v Latinské Americe na třetím místě za Argentinou a Chile s poměrně úctyhodným množstvím asi o 3,5 milionu hektolitrů ročně.
Historie vinařství je zde velmi stará. První vinice zde byly vysazeny již v roce 1532. Velký rozvoj začal v polovině 19. století, kdy do země přišla početná vlna přistěhovalců z Itálie, jejichž vliv je v tomto odvětví znát do současnosti. Co je velmi neobvyklé, podíl odrůd vitis vinifera je jen 9 %, převládají různé místní odrůdy z vitis labrusca a hybridy jako je Concord, Catawba nebo Norton. V poslední době je ale zřejmá snaha nahrazovat místní hybridy uznávanými evropskými odrůdami. Celková plocha vinic je 88 tis ha, z toho vitis vinifera asi 10 tis. ha. Působí zde 1162 vinařství, většinou menších. Nejčastěji obhospodařují kolem 2 ha, sklízí se obvykle ručně. Produkce je realizována hlavně v sítích supermarketů. Typické pro brazilská vína je ovocnost, svěžest, výraznější kyseliny a spíše vyšší obsah alkoholu. Protože Brazilci jedí rádi hovězí maso, dávají si k němu hlavně červené víno. To proto v produkci jasně převažuje (70 %). Asi 25 % vinařského trhu pokrývají šumivá vína, bílých se spotřebuje poměrně málo. Množství vypitého vína na hlavu je v zemi dosti nízké - jen asi 2 litry ročně, nápojem číslo jedna je pivo. Víno se do země také dováží, hlavně ze sousedních vinařských zemí, v poslední době ale začíná velmi výrazně stoupat i export. Brazílie začíná být označována jako jedna ze zemí vinařského Nového Nového světa


Nejvýznamnějšími vinařskými regiony v Brazílii jsou:
Vale do São Francisco. Nachází se v severní části země, poblíž rovníku. Je to velmi horká oblast, proto je zde nutné umělé zavlažování. Sklízí se dvakrát do roka. Hrozny mívají vysokou cukernatost a dobrou kvalitu. Z modrých odrůd jsou zde nejdůležitější Syrah, Aragonez a Cabernet Sauvignon, z bílých Chardonnay a Chenin blanc.
Santa Catarina Plateau. Je z vinařského hlediska velmi zajímavou oblastí. Vinice se nacházejí ve výšce až 1400 metrů nad mořem. Hlavními odrůdami jsou Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot noir.
Serra Gaucha. Jedná se o nejdůležitější vinařskou oblast země, která vyprodukuje asi 90 % brazilského vína. Hrozny zde mívají nižší cukernatost a docukřování je běžné. Nachází se zde první uznaná brazilská vinařská geografická zóna, vína s označením geografického původu - Indicação de Procedência, cosi jako francouzské AOC, Vale dos Vinhedos. Nejdůležitějšími odrůdami jsou zde Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Tannat, Pinot noir a Chardonnay.
Campanha. Jde o rovinatou oblast při uruguayských hranicích. Mírné klima zde umožňuje produkci hroznů dostatečně aromatických s vysokou cukernatostí.
K nejuznávanějším producentům červených vín patří: Lidio Carraro, Dal Pizzol, Miolo, Pizzato, bílých Casa Valduga a šumivých Cave Geisse.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy