Zajímavosti z dějin sexuality. 11. Panovníci éry soumraku monarchií.




I panovníci v novodobých dějinách měli své hříšky. Ty měly někdy u velké politické důsledky. Bavorský král Ludvík I. se v šedesáti letech úplně zbláznil do pětadvacetileté tanečnice Loly Montez, která byla předtím pro různé skandály vypovězena z mnoha metropolí. Král ji věnoval luxusní palác, změnil kvůli ní závěť a věnoval ji v krátké době dárky v hodnotě odpovídající dnes asi 60 milionům. Lola byla ale v Mnichově velmi neoblíbená a její vztah s králem zde přispěl k revoluci v roce 1848, kdy byl Ludvík nucen vzdát se trůnu.
Záletníkem byl i ruský car Alexandr II. Vedle manželky měl dlouholetou milenku Jekatěrinu Dolgorukou. Měl s ní v té době čtyři děti. Když manželka zemřela (i s ní měl osm dětí), oženil se s milenkou. Protože se ale jednalo o nerovný sňatek, neměly děti z tohoto svazku nástupnická práva. Vedle toho měl ale ještě řadu dalších milenek a s nimi minimálně dalších sedm dětí.

Předposlední císař Rakouska-Uherska František Josef I. se v mládí doslova zbláznil do šestnáctileté Alžběty z bavorského rodu Wittelsbachů, i když si měl původně vzít její starší sestru Helenu. Alžbětu, zvanou Sisi si vzal, ale manželství nebylo šťastné. Ta s ním spala jen velmi nerada a nepůsobilo jí to žádné potěšení. Zdá se, že spolu měli sex jen vzácně. U posledního dítěte Marie Valerie, která přišla na svět až deset let po narození předchozího dítěte, existuje určité podezření, že by otcem mohl být významný uherský šlechtic Gyula Andrassy. Také císař si asi brzy začal hledat potěšení jinde. Mezi jeho milenkami byla například dvorní dáma, baletka, švadlena. S prostou vídeňskou dívkou Annou Nahowskou udržoval dlouhý poměr a s velkou pravděpodobností byl i otcem nejméně jednoho z jejích dětí, dcery Heleny, možná i syna Františka. Poté byla jeho dlouholetou favoritkou herečka Kateřina Schrattová.









Císařův legitimní syn a nástupce Rudolf hodně holdoval alkoholu a často navštěvoval nevěstince. Zde se nakazil kapavkou. Bolesti, které mu nemoc způsobovala, překonával pomocí morfia. Když byl oženěn s belgickou princeznou Stefanií, byl již téměř impotentní. Přesto měl i milenky. V roce 1889 spáchal společně se sedmnáctiletou Marií Vetserovou sebevraždu.



Novým následníkem trůnu se stal císařův synovec František Ferdinand d´Este. Ten byl za mlada asi také dosti veselý a měl s židovskou prodavačkou nemanželského syna Kurta Ferdinanda. Pak si prosadil nerovný sňatek s hraběnkou Žofií Chotkovou, které byl zřejmě až do jejich společné smrti při atentátu v Sarajevu v roce 1914 věrný.
Nedlouho předtím došlo v nedalekém Srbsku k velké aféře krále Alexandra I. Obrenoviče, který si vzal svou milenku, vdovu po českém inženýrovi Dragu Mašínovou. Při následné vzpouře v armádě byli oba zabiti.

Francouzský císař Napoleon III. byl známý sukničkář a milenky si vybíral ze všech vrstev společnosti. Měl mnoho nemanželských dětí. Jednou z jeho známých milenek byla hraběnka Castiglionová, mládá a krásná neteř sardinského ministerského předsedy Cavoura, který ji do Paříže vyslal s jasným cílem. Měla okouzlit Napoleona a přesvědčit ho, aby Italům pomohl v boji za sjednocení proti Rakušanům. Postarší císař se skutečně nechal lapit a do bojů osobně zasáhl.

Zatímco ve Francii byla v této době morálka dosti uvolněná, v Anglii královny Viktorie panovala obrovská prudérie. Byly zcela nepřípustné, aby ženám byly vidět nohy, byť i malá část. Vše nasvědčuje tomu, že anglické ženy v té době vůbec nohy neměly. I v módních žurnálech byly kalhotky zobrazovány bez otvorů pro nohy ve spodní části. Žena bez doprovodu manžela nebo matky nemohla ani navštívit lékaře. Za nesmírně škodlivou byla považována onanie u mladých chlapců. Proto jim na noc rodiče zavírali penis do zvláštní klícky opatřené zvenku hroty. Při erekci pak rodiče varoval zvonek.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy