Vinařské aktuality – duben 2011



(Foto:whywhywine.ru)

Vína ze 40 odrůd
Skupina vinařů z Asociace italských enologů a enotechniků vytvořila dvě hodně neobvyklá vína, po jednom červeném a bílém se společným názvem Una. Každé vzniklo z 20 původních italských odrůd. Překřtili je na encyklopedii italských autochtoních odrůd. Vše rozlili do 6 800 speciálních lahví různých velikostí. Vína měla premiéru na výstavě Vinitaly ve Veroně. Údajně byla pěkná, plná, ani jedna z odrůd v nich nedominovala.

Víno pomáhá vyrovnávat tržní bilanci Argentiny
Argentinská vláda přijala zajímavé rozhodnutí. Každé luxusní auto Porsche dovezené do země musí být kompenzováno vývozem vína za odpovídající sumu. Import takových aut totiž velmi výrazně vzrostl. Dá se tedy očekávat, že pro změnu německý trh bude zaplaven argentinským vínem.





Atomová energie a víno
Na stránkách časopisu Decanter se objevila studie o vzájemném vztahu atomové energetiky a vína. Havárie v japonské Fukušimě pochopitelně znovu rozvířila otázky o vlivu jaderných elektráren na okolí. Hodně důležité je toto téma ve Francii. 58 jaderných reaktorů tam dodává 79 % potřebné energie. V roce 2008 tam došlo k menšímu úniku radioaktivity z elektrárny v Tricastin. Ta leží ve vinařské apelaci Coteaux du Tricastin. I když zdejší vinaři tvrdili, že jejich hrozny jsou zcela v pořádku, poptávka po zdejších vínech poklesla natolik, že nakonec došlo k přejmenování apelace na Grignan-Adhemar. V Blayais na březích řeky Gironde leží významná jaderná elektrárna, která zdejší vodou chladí své reaktory. Mnohé z nejslavnějších apelací Bordeaux leží od ní vzdušnou čarou jen asi 10 km. To je méně než oficiálně stanovená zamořená zóna okolo Fukušimy. I když přírodní katastrofa podobná té v Japonsku není v této oblasti příliš pravděpodobná, případná havárie elektrárny by mohla celou oblast vyřadit z vinařského světa na desítky let.


Zajímavé obaly a etikety
Některá vína možná zaujmou více obalem než chutí. Jde prostě o to, přitáhnout zákazníka.
Tak například obaly Mini Garage Wines připomínají plechovky na motorový olej. Vinařství se totiž nachází v bývalé opravně traktorů.
Boarding Pass Shiraz zase připomíná palubní lístek do letadla. Místo návodu co dělat v případě havárie instruuje, jak víno pít. Šroubovací uzávěr dalšího vína zase připomíná řadící páku automobilu.



Kalifornská "Bordeaux" se 100 body od Parkera
Dva roky po sobě získala od obávaného vinařského kritika Roberta Parkera plných 100 bodů vína v Kalifornii působícího francouzského vinaře Pierra Seillana Vérité Bordeaux. Nejprve to bylo Le Joie 2007, cuvée s převahou Cabernetu Sauvignon, nyní Le Desir 2008, kupáž Cabernetu Franc a Merlotu.






Vinařské lahůdky z chřestu a z racků
Skupina farmářů z Michiganu vyrobila víno z chřestu, do něhož přidali kvasnice a cukr. Vzniklo cosi nasládlého s vůní chřestu. Asi to bude ale lepší než eskymácké víno z racka. Zde je návod: Vezmete mrtvého racka a necháte ho ležet s trochou vody v nějaké prohlubni pár dní na slunci. Údajně velmi opojné. Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy