Opět víno od Pierra Richarda aj.


Uplynulý měsíc jsem koštoval většinou zahraniční vína, spíše obyčejnější, našlo se ale i jedno pěkné od Pierra Richarda.


Chateau Bel Évệque 2007 Appellation Corbiéres Controlée. Víno získalo stříbrnou medaili na Concours genéral agricole Paris 2009. Po čase se vracím k dalšímu z vín z vinařství, které patří populárnímu francouzskému komikovi Pierru Richardovi. Zatím jsem s nimi měl velmi dobrou zkušenost. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem dlouhým 50 mm. Jedná se o cuvée odrůd Mourvedre, Carignan, Grenache a Syrah. 12 měsíců zrálo v barikových sudech. Obsah alkoholu 14 %. Velmi tmavá barva s mahagonovým nádechem, vysoká viskozita. Středně intenzivní, trochu nasládlá vůně tmavého ovoce, švestek, dřeva a kůže. Tělo plnější, jemně nasládlá kořenitá chuť, v níž byly zřetelné borůvky, trochu výraznější třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Dostává ode mě lepších 7,5 bodu.


Aglianico del Vulture 2007 Denominacion di origine controllata. Vinařská oblast Basilicata, Itálie. Název modré odrůdy Aglianico je zkomoleninou hellenico, řecký. Tuto odrůdu totiž přivezli do Itálie již ve starověku Řekové, kteří se tu usadili a začali ji pěstovat na úrodné půdě sopečného původu. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 14 %. Tmavá povidlová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně třešní, švestek a bylin. Středně plné tělo. Doporučuje se nechat vína této odrůdy ležet alespoň 5 let. Tomuto by to zřejmě prospělo.V hrubší chuti hodně vystupují třísloviny, které působí až nepříjemně. Dochuť spíše kratší. Dávám 6 bodů.

Feteasca alba 2008 Vin de calitate select - Chateau Vartely, Orhei, Moldávie. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Jedná se o bílou odrůdu typickou pro Moldávii a Rumunsko. Její název znamená Dívčí hrozen bílý. Obsah alkoholu 12,5 %. Hezká zlatavá barva, viskozita nízká. Příjemná vůně střední intenzity, sladké ovocné bonbony. V těle středně plné, svěží ovocná chuť, dochuť kratší. Hodnotím na 6,5 bodu.


Sauvignon blanc 2008 Aliwen Reserva - Viña Undurraga, Ruta, Chile. Průzračná láhev Top Bordo byla uzavřena korkem o délce 45 mm. Barva nezralých citronů, nižší viskozita. Málo výrazná ovocná vůně, tělo nepříliš plné. Chuť celkem svěží, citrusová, dochuť kratší až střední. Dostalo 6,5 bodu.

Carmenére 2008 D.O. Valle Central - Viña Undurraga, Ruta, Chile. Modrá odrůda francouzského původu, slavící ale úspěchy právě v Chile. Bordo láhev z tmavozeleného skla byla uzavřena korkem z drti o délce 45 mm. Obsah alkoholu 11,5 %. Velmi tmavá neprůhledná barva, viskozita střední. Průměrně intenzivní vůně tmavého ovoce, zejména borůvek. V těle středně plné, v chuti opět borůvky. Dochuť středně dlouhá. Znovu 6,5 bodu.

Modrý Portugal 2009 pozdní sběr - Patria Kobylí. Vinařská obec Kobylí, viniční trať Lumperky. Zlatá medaile z Vinum juvenale. Láhev z hnědého skla Bordolesse byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 40 mm. Obsah alkoholu 12 %. Barva tmavšího rubínu, viskozita nízká. Intenzivnější vůně na pomezí ovocné a květinové, hlavně ostružiny a švestky. Tělo méně až středně plné, chuť ovocná, poměrně uhlazená. Pro odrůdy typický nedostatek tříslovin působil až trochu nudně. Dochuť kratší až střední. Celkově trochu lepších 7 bodů.


Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr - S.O.Č. Velké Bílovice. Vinařská obec Velké Bílovice, viniční trať Nové Hory. Láhev ze zeleného skla o obsahu 0,2 l byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi tmavá, neprůhledná granátová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně lesního ovoce a švestek. Tělo středně plné, chuť poměrně svíravá, kyselejší, dochuť delší. Dávám 7 bodů.

Tak jsem se zase jednou podíval po světě, ale na nic mimořádně zajímavého jsem nenarazil, s výjimkou Chateau Bel Évệque. Až na toto francouzské se ale jednalo spíše o levnější vína, takže jsem ani nějaké velké zázraky nečekal.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy